Roladki z podudzi kurczaka to ostatnio ulubione danie w moim domu. Soczyste mięso z kurczaka owinięte w chrupiący boczek tak bardzo przypadło nam do gustu, że pojawia się u nas w co drugi weekend.
Uwielbiam połączenie mięsa z owocowymi dodatkami. Dla mnie danie jest zachwycające. Polecam użycie świeżego ananasa! Ulepek z puszki raczej nie wchodzi w rachubę. Pyszne, proste, zdrowe i bardzo egzotyczne danie, na pewno do powtórzenia.
Lubię takie niewymyślne i proste, a zarazem oryginalne i smaczne pomysły na kurczaka z marynaty. Soczysty pomidor, mozzarella i aromatyczna bazylia, zupełnie zmieniają smak piersi kurczaka i stawiają go na równi z każdym wykwintnym, włoskim specjałem.
Tradycyjne i bardzo proste połączenie smaków. Duszone udka kurczaka w towarzystwie marchewki i zielonego groszku w śmietanowym sosie. Można podać z ziemniakami ale u mnie oczywiście moja ulubiona kasza orkiszowa.
Dziś przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowanie danie z kuchni indyjskiej. Biryani to nic innego jak cudownie doprawiony i aromatyczny ryż z różnymi dodatkami, w tym wypadku z ziemniakami i kurczakiem i podane z lekkim sosem jogurtowym. Danie to jest wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu, a zapewniam że zachwyci wszystkich fanów indyjskich smaków.
Na obiad przygotowałam więc podudzia duszone w sosie z musztardą, miodem i pieczarkami. To kremowe, rozgrzewające danie, idealnie na jesienny obiad. Podajcie do niego maślane puree ziemniaczane, a poczujecie, co znaczy prawdziwe szczęście ! :)
Kasza jaglana w kolejnej odsłonie - tym razem na słodko - wytrawno w wersji obiadowej.Jeśli nie macie ochoty / czasu nadziewać kurczaka - gorąco polecam zwyczajnie zrobić nadzienie - aromatyczna, słodko ostro kasza jest naprawdę pyszna.
Z dobrze zastygniętej galantyny usunąć sznurki i folię. Pokroić na plastry o grubości około 5 mm. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy i natką pietruszki.
Dawno na blogu nie było nic indyjskiego! A to przecież jedna z moich ulubionych kuchni. Niedawno postanowiłam wypróbować chociaż kilka z ponad trzystu przepisów zawartych w książce "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat. W pierwszej kolejności padło na jalfrezi z kurczaka, czyli proste curry pomidorowe z dodatkiem papryki.
Kawałki kurczaka wstępnie podsmażone z czosnkiem, imbirem i chilli, a następnie zalane coca colą, która po odparowaniu tworzy gęsty i przepyszny sosik, nikt mu się nie oprze! Można do niego dodać ulubione warzywa
Kolejne z zapowiadanych przeze mnie potraw kuchni indyjskiej. Tym razem zdecydowałam się na saag z kurczaka, czyli danie z mięsa i świeżego szpinaku. Wyszło wyśmienicie! Kurczak był miękki i przeszedł smakiem aromatycznych przypraw, a szpinak świetnie do niego pasował. Całość można podawać z ryżem albo plackami czapati.
Koleciki z kurczaka i szpinaku to jedne z najprostszych dań w diecie szybka przemiana. Zamiast szpinaku możesz dodać do mięsa batata, marchew lub np. startą dynię. Są smaczne, bardzo delikatne i soczyste. Posmakują każdemu.