Kurczak Jalfrezi
Dawno na blogu nie było nic indyjskiego! A to przecież jedna z moich ulubionych kuchni. Niedawno postanowiłam wypróbować chociaż kilka z ponad trzystu przepisów zawartych w książce "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat. W pierwszej kolejności padło na jalfrezi z kurczaka, czyli proste curry pomidorowe z dodatkiem papryki. Danie zdecydowanie godne polecenia - pikantne, zdrowe i sycące.
Kurczak Jalfrezi
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru (2 cm)
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie)
1) W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać nasiona kminku i smażyć, aż zaczną strzelać.
2) Dodać drobno posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, rozgnieciony czosnek i posiekany imbir i smażyć przez 6-8 minut.
3) Dodać pastę curry i smażyć przez 2 minuty.
4) Wymieszać i dodać chili, kolendrę, kminek i sól.
5) Wlać łyżkę wody i gotować przez 2 minuty.
6) Dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć przez 5 minut.
7) Dodać krojone pomidory i posiekaną kolendrę.
8) Przykryć i gotować przez 15 minut.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 250 kcal