Kurczak w sosie musztardowo-miodowym

Kurczak w sosie musztardowo-miodowym

Zdjęcie - Kurczak w sosie musztardowo-miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasami trzeba sobie przypomnieć, że kurczak nie składa się wyłącznie z piersi. To wcale nie najlepsza jego część. Zastąpcie filety podudziami bez kości (można z łatwością kupić je w sklepach lub przygotować samemu), a poczujecie co to znaczy naprawdę delikatny kurczak!

Zdjęcie - Kurczak w sosie musztardowo-miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na obiad przygotowałam więc podudzia duszone w sosie z musztardą, miodem i pieczarkami. To kremowe, rozgrzewające danie, idealnie na jesienny obiad. Podajcie do niego maślane puree ziemniaczane, a poczujecie, co znaczy prawdziwe szczęście ! :)

Zdjęcie - Kurczak w sosie musztardowo-miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby sos miał wyrazisty smak, lubię dodawać do niego ostrą musztardę Dijon, ale dodaję też trochę ziarnistej, bo lubię gdy w sosie są małe ziarenka gorczycy.

Podane proporcje na ok. 3 porcje.

Składniki:
  • kurczak - ok. 6 podudzi bez kości
  • pieczarki - 250 g
  • masło - 2 łyżki
  • śmietanka kremówka - 3/4 szklanki
  • musztarda - ok. 2 łyżeczek, do smaku
  • miód - ok. 1 łyżeczki, do saku
  • kurkuma - 1/4 łyżeczki (opcjonalnie)
  • olej - do smażenia
  • mąka - ok. 2 łyżki, np. krupczatka
  • sól, pieprz - do smaku
  • natka pietruszki - do podania
Przygotowanie:

Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, usmaż na złoto na maśle (uwaga! Ogień pod patelnią musi być duży, żeby grzyby ładnie się zarumieniły, a nie puściły soki- w takim wypadku zamiast smażyć- będą się dusić). Odłóż na miseczkę.

Na tej samej patelni usmaż na oleju, na złoto, porcje kurczaka doprawione solą, pieprzem i oprószone z obu stron mąką.

Na patelnię z kurczakiem wlej śmietankę, zagotuj, dopraw do smaku sos musztardą i miodem. Dosyp kurkumę (jeśli używasz), na koniec wrzuć pieczarki. Sos gotuj, aż zgęstnieje do kremowej konsystencji, dopraw do smaku. Podawaj np. z puree ziemniaczanym, posypane posiekaną natką pietruszki.

Kategorie przepisów