Kurczak w sosie musztardowo-miodowym
Czasami trzeba sobie przypomnieć, że kurczak nie składa się wyłącznie z piersi. To wcale nie najlepsza jego część. Zastąpcie filety podudziami bez kości (można z łatwością kupić je w sklepach lub przygotować samemu), a poczujecie co to znaczy naprawdę delikatny kurczak!
Na obiad przygotowałam więc podudzia duszone w sosie z musztardą, miodem i pieczarkami. To kremowe, rozgrzewające danie, idealnie na jesienny obiad. Podajcie do niego maślane puree ziemniaczane, a poczujecie, co znaczy prawdziwe szczęście ! :)
Aby sos miał wyrazisty smak, lubię dodawać do niego ostrą musztardę Dijon, ale dodaję też trochę ziarnistej, bo lubię gdy w sosie są małe ziarenka gorczycy.
Podane proporcje na ok. 3 porcje.
Składniki:- kurczak - ok. 6 podudzi bez kości
- pieczarki - 250 g
- masło - 2 łyżki
- śmietanka kremówka - 3/4 szklanki
- musztarda - ok. 2 łyżeczek, do smaku
- miód - ok. 1 łyżeczki, do saku
- kurkuma - 1/4 łyżeczki (opcjonalnie)
- olej - do smażenia
- mąka - ok. 2 łyżki, np. krupczatka
- sól, pieprz - do smaku
- natka pietruszki - do podania
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, usmaż na złoto na maśle (uwaga! Ogień pod patelnią musi być duży, żeby grzyby ładnie się zarumieniły, a nie puściły soki- w takim wypadku zamiast smażyć- będą się dusić). Odłóż na miseczkę.
Na tej samej patelni usmaż na oleju, na złoto, porcje kurczaka doprawione solą, pieprzem i oprószone z obu stron mąką.
Na patelnię z kurczakiem wlej śmietankę, zagotuj, dopraw do smaku sos musztardą i miodem. Dosyp kurkumę (jeśli używasz), na koniec wrzuć pieczarki. Sos gotuj, aż zgęstnieje do kremowej konsystencji, dopraw do smaku. Podawaj np. z puree ziemniaczanym, posypane posiekaną natką pietruszki.