Kurczak w słodko kwaśnym sosie
Kurczak w słodko kwaśnym sosie z dodatkiem papryki i ananasa dość często u nas gości. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu.
Kawałki usmażonej piersi z kurczaka w słodko kwaśnym sosie z dodatkiem warzyw możecie zjeść solo lub z dodatkiem ryżu. Danie jest bardzo smaczne, słodko winny smak i to mięciutkie mięsko.
Tak przyrządzonego kurczaka podaję na rodzinnych imprezach typu: imieniny, jako ciepłe danie. Najważniejsze, że kurczak w słodko kwaśnym sosie może być przyszykowany dzień wcześniej, a potem tylko podgrzany w piekarniku. Jest to ważne, bo kto lubi przesiąknąć zapachem smażenia? I tak mamy wystarczająco dużo pracy;) trzeba sobie ułatwiać życie.;)
Zawsze mnie bawi, kiedy goście nakładają sobie porcję będąc przekonanym, że jest to ryba;) a tu psikus to kurczak ? Dzieje się tak zapewne przez to, że kurczak obtoczony jest w panierce zarezerwowanej dla ryby ?
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 kolorowe papryki
- ananas w zalewie , około pół puszki
- 0,5 l bulionu z 1 kostki
- szklanka pikantnego ketchupu
- 0,5 szklanki cukru
- sok z 2 cytryn
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- mąka ziemniaczana
- sól, pieprz
Pierś kurczaka kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym, lekko posolonym jajku, następnie w mące ziemniaczanej i smażymy. Usmażone kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Do bulionu dodać cukier, ketchup, sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotować. Dodać pokrojoną paprykę i ananasa. Chwilę gotować, aż papryka lekko zmięknie (około 3-4 minuty). Na koniec lekko zaprawiamy sos mąką ziemniaczaną. Gęstość jak kto lubi ?
Kawałki kurczaka zalewamy sosem z warzywami.