Kurczak duszony z miodem i cytryną

Kurczak duszony z miodem i cytryną

Dzisiaj coś dla leniuszków:) Są czasami takie dni kiedy jedyne na co mam ochotę, to leżenie pod kocykiem z kubkiem gorącej herbaty, ale rodzinka głodna więc cóż… Wtedy z pomocą przychodzą mi dania, które generalnie robią się praktycznie same, jedynie z moją bardzo niewielką ingerencją, a są tak samo smaczne jakbym stała nad nimi godzinami. Taki właśnie jest ten kurczak. Pyszny, soczysty, w gęstym sosie miodowo-cytrynowym, który zachwyci wszystkich! Co więcej, przygotowuje się go w całości w jednej patelni ? Przepis ten znalazłam w książce “Simply Bill” jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera i jak zwykle mnie nie zawiódł. Polecam!

Zdjęcie - Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Kurczak duszony z miodem i cytryną

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 12 ząbków czosnku, tylko obranych i pozostawionych w całości
  • 1 cytryna, pokrojona w ósemki
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • świeże liście oregano do podania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, wlej olej i włóż udka. Smaż po około 5-8 minut z każdej strony, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je na talerz i odstaw.
  2. Zmniejsz ogień do średniego, włóż cebulę i podsmaż przez minutę. Dodaj czosnek i podsmaż przez kolejną minutę, mieszając od czasu do czasu.
  3. Włóż udka ponownie do patelni wraz z cytryną, bulionem i miodem. Wymieszaj, zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez około 20 minut lub do momentu aż kurczak przestanie być różowy w środku.
  4. Ponownie wyjmij udka z patelni, zwiększ ogień pod sosem i gotuj bez przykrycia aż zgęstnieje.
  5. Polej kurczaka sosem, ewentualnie posyp oregano i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Braised chicken with honey and lemon

(4 porcje)

Ingredients:

  • 1tablespoon olive oil or vegetable oil
  • 4 chicken legs
  • 1 red onion, sliced
  • 12 whole garlic cloves, peeled
  • 1 lemon, cut into chunks
  • 3/4 cup chicken stock
  • 1/2 cup honey
  • fresh oregano leaves

Preparation:

  1. Heat a large, deep pan over high heat, add oil and chicken. Cook chicken, turning only once, for approximately 5-8 minutes until golden brown. Remove chicken to a plate and set aside.
  2. Reduce heat to medium, add onion and cook for 1 minute, next add garlic and cook for another minute.
  3. Return chicken to pan, add the lemon, chicken stock and honey. Reduce heat to medium-low, cover the pan and simmer for 20 minutes or until the chicken is cooked through.
  4. Lift the chicken from the pan and set aside. Increase the heat under the sauce and simmer until thicken.
  5. Arrange the chicken on the platter, drizzle with the sauce, sprinkle with oregano and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów