Kurczak duszony z miodem i cytryną
Dzisiaj coś dla leniuszków:) Są czasami takie dni kiedy jedyne na co mam ochotę, to leżenie pod kocykiem z kubkiem gorącej herbaty, ale rodzinka głodna więc cóż… Wtedy z pomocą przychodzą mi dania, które generalnie robią się praktycznie same, jedynie z moją bardzo niewielką ingerencją, a są tak samo smaczne jakbym stała nad nimi godzinami. Taki właśnie jest ten kurczak. Pyszny, soczysty, w gęstym sosie miodowo-cytrynowym, który zachwyci wszystkich! Co więcej, przygotowuje się go w całości w jednej patelni ? Przepis ten znalazłam w książce “Simply Bill” jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera i jak zwykle mnie nie zawiódł. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak duszony z miodem i cytryną(4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 4 udka z kurczaka
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
- 12 ząbków czosnku, tylko obranych i pozostawionych w całości
- 1 cytryna, pokrojona w ósemki
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki miodu
- świeże liście oregano do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, wlej olej i włóż udka. Smaż po około 5-8 minut z każdej strony, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je na talerz i odstaw.
- Zmniejsz ogień do średniego, włóż cebulę i podsmaż przez minutę. Dodaj czosnek i podsmaż przez kolejną minutę, mieszając od czasu do czasu.
- Włóż udka ponownie do patelni wraz z cytryną, bulionem i miodem. Wymieszaj, zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez około 20 minut lub do momentu aż kurczak przestanie być różowy w środku.
- Ponownie wyjmij udka z patelni, zwiększ ogień pod sosem i gotuj bez przykrycia aż zgęstnieje.
- Polej kurczaka sosem, ewentualnie posyp oregano i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Braised chicken with honey and lemon(4 porcje)
Ingredients:
- 1tablespoon olive oil or vegetable oil
- 4 chicken legs
- 1 red onion, sliced
- 12 whole garlic cloves, peeled
- 1 lemon, cut into chunks
- 3/4 cup chicken stock
- 1/2 cup honey
- fresh oregano leaves
Preparation:
Enjoy!