Pyszny, esencjonalny i bardzo pożywny, idealny na chłodne zimowe wieczory – właśnie taki jest mój ulubiony gulasz Strogonow. W składzie oryginalnego przepisu, powinna się znaleźć polędwica wołowa, pieczarki, cebula, ogórek kiszony i przecier pomidorowy. Do mojego gulaszu dodałam udziec z indyka, który sam w sobie jest kleisty i prosty w przygotowaniu
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pałki myjemy, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i dorzucamy do kurczaka, dodajemy również czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy...
Kurczak w sosie z papryką i ananasem, to sposób na szybki, lekki i dość oryginalny obiad. Taki kurczak, najbardziej smakuje z ryżem białym i brązowym. Przygotowanie nie zajmie Ci za wiele czasu, chwila krojenia papryki, cebuli i miąższu ananasa.
Pomysł na prosty, smaczny obiad. Soczysty kurczak i warzywa korzeniowe świetnie smakują i pięknie się prezentują. Osobiście nigdy nie przepadałam za takimi daniami, wydawały mi się mdłe i kojarzyły się z obiadami szpitalnymi, ale to wyjątkowo przypadło mi do gustu i zagościło na stałe w domowym menu.
Pieczonego kurczaka chyba nie da się nie lubić. Soczyste mięso, chrupiąca skórka, a w tej wersji dodatkowo pyszne nadzienie z orzechów włoskich i suszonych śliwek. (...) Wszystkie składniki są bardzo popularne w Polsce, ale raczej tak się ich nie łączy, dlatego danie wprowadza naprawdę ciekawą odmianę.
W domu na parapecie mam krzaczek rozmarynu, który ładnie sobie rośnie już od 3 lat. Nie ma tak dużych igiełek, jak te kupione w sklepie, ale aromatycznie nic mu nie brakuje, więc doprawiam nim mięsa i sosy.
Pierś kurczaka sporadycznie pojawia się na naszym stole. Nie lubimy jej konsystencji i nijakiego smaku, o który trzeba walczyć dodatkami i przyprawami. Jednak nie można jej odmówić szybkości obróbki. A żeby smaku nie brakowało proponuję dojrzałe pomidory, które już się pojawiły na straganach i białe wino.
Smażenie, duszenie w woku trwa bardzo krótko, dlatego przedtem konieczne jest przygotowanie wszystkich komponentów i pokrojenie na mniej więcej równej wielkości kawałki. Expresowy, kolorowy, pyszny obiad, polecam! Ogrzewane nadmiary smakują jeszcze lepiej!
Kule powstały całkiem przypadkiem. I okazały się hitem u nas w domu, ale i na moim fanpagu na facebooku.
Spodobał się Wam ten przepis, także już szybciutko biorę się za przepis, póki pamiętam wszystkie składniki i proporcje.
Wspaniale łączy sie z ryżem, młodymi ziemniaczkami czy choćby z makaronem takim jak penne czy kokardki. Uzupelnieniem tego dania może byc dodany pod sam koniec świeży szpinak.
Bardzo proste danie i zarazem pyszne. Można je do woli modyfikować.
Muszę przyznać, że powstało całkowicie przypadkiem.
No cóż, muszę przyznać, że jestem najbardziej kreatywna, kiedy mam prawie pustą lodówkę i zbliża się czas większych zakupów.
Ale wtedy zazwyczaj powstają u nas jakieś pyszności z niczego.
Aromatyczne udka kurczaka w sosie pomidorowo- jogurtowym przyprawione typowymi indyjskimi przyprawami. Pyszne, lekko ostre, idealne z dodatkiem ryżu, pity, chlebka naan lub po prostu z bagietką.
W kuchni jabłka zazwyczaj wędrują do dań słodkich, zaczynając od szarlotek, a na galeretkach kończąc. Owoce te jednak nadają się też doskonale do dań mięsnych. Kaczka nimi nadziewana to wspaniałe, klasyczne połączenie, lubię też dodać je do pieczeni wieprzowej, do białej kiełbasy a nawet do zupy dyniowej. Tym razem w jabłkowym sosie udusiłam piersi kurczaka. Polecam, wrzesień bez jabłek się nie obejdzie…