Filet z kurczaka caprese

Filet z kurczaka caprese
Lubię takie niewymyślne i proste, a zarazem oryginalne i smaczne pomysły na kurczaka z marynaty. Soczysty pomidor, mozzarella i aromatyczna bazylia, zupełnie zmieniają smak piersi kurczaka i stawiają go na równi z każdym wykwintnym, włoskim specjałem. Zapraszam na smak autentycznej włoskiej kuchni ?

Zdjęcie - Filet z kurczaka caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 2 pomidory pokrojone na plasterki
  • 10 plasterków mozzarelli
  • garść świeżych liści bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Marynata
  • 5 łyżek oleju np. z pestek winogron
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Wszystkie składniki na marynatę mieszam. Filety dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Jeżeli filety są grube, kroję je w poprzek na dwa kawałki. Flety można dodatkowo delikatnie rozbić tłuczkiem. Piersi daję do miseczki z marynatą, dokładnie pokrywam je miksturą i daję do lodówki na 30 – 40 minut. Na rozgrzaną patelnię daję filety, razem z marynatą. Piersi smażę na mniejszym ogniu z każdej strony na rumiano. W razie potrzeby w trakcie smażenia, można dodać trochę oleju lub masła klarowanego. Pod koniec smażenia na każdym filecie na przemian układam plasterek pomidora i plasterek mozzarelli. Patelnię przykrywam pokrywką – wraz ze wzrostem temperatury mozzarella zacznie się topić. Tak przygotowane filety, na talerzu można posypać świeżo zmielonym pieprzem i posiekanymi liśćmi bazylii lub pietruszki. Można dodatkowo skropić potrawę octem balsamicznym. Filety można podać z pieczonymi ziemniakami lub z chrupiącą bagietką. Smacznego ?

Zdjęcie - Filet z kurczaka caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów