Roladki z podudzi kurczaka nadziewane mozzarellą i pomidorami suszonymi
Roladki z podudzi kurczaka to ostatnio ulubione danie w moim domu. Soczyste mięso z kurczaka owinięte w chrupiący boczek tak bardzo przypadło nam do gustu, że pojawia się u nas w co drugi weekend. Oczywiście porządna rolada nie może się obyć bez nadzienia, dlatego dzisiaj proponuję wersję po włosku — z mozzarellą i suszonymi pomidorami, zapiekaną dodatkowo w aromatycznym sosie pomidorowym. Myślę, że obok takiego pomysłu na obiad nie można przejść obojętnie. ;)
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje
Roladki:
- 8 podudzi z kurczaka bez kości
- 16 plastrów surowego boczku
- 1 kulka mozzarelli
- kilka suszonych pomidorów z zalewy
- świeżo mielony pieprz
- odrobina masła klarowanego
- kilka gałązek pomidorów koktajlowych
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- bazylia
- rozmaryn
- oregano
- pieprz
- sól
Roladki z podudzi kurczaka Podudzia z kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Mozzarellę i suszone pomidory pokrój w słupki. Podudzia delikatnie rozbij i posyp pieprzem. Na środek włóż po 2 słupki sera i kilka kawałków pomidorów. Zwiń do środka, a następnie owiń 2 plasterkami boczku. Możesz je dodatkowo pospinać wykałaczkami. Roladki przyrumień ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła. Ułóż je następnie na sosie pomidorowym i połóż kilka gałązek pomidorów oraz tymianku. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut.
*