Biryani z kurczakiem
Dziś przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowanie danie z kuchni indyjskiej. Biryani to nic innego jak cudownie doprawiony i aromatyczny ryż z różnymi dodatkami, w tym wypadku z ziemniakami i kurczakiem i podane z lekkim sosem jogurtowym. Danie to jest wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu, a zapewniam że zachwyci wszystkich fanów indyjskich smaków. Jeżeli lubisz tego typu kuchnie, koniecznie sprawdź moje inne przepisy z tej kategorii np. obłędnego kurczaka tikka masala, czy kormę z jagnięciną, pyszności!
Scroll down for recipe in English
Biryani z kurczakiem(4-6 porcji)
Składniki na biryani:
- 3 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 kg mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 3 cm kawałek świeżego imbiru, startego na tarce
- 2 ziarenka kardamonu, rozgniecione lub 1/3 łyżeczki mielonego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/3 łyżki mielonego chili
- 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego (1/2 szklanki oddzielnie)
- 1x 400g puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka płatków chili
Składniki na sos jogurtowy:
- 2 szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki listków kolendry, drobno posiekanych
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- sok z ½ cytryny
- sól
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- W dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, włóż kurczaka i podsmaż do zarumienienia, po czym przełóż go na talerz.
- Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek i imbir, podsmaż przez 2 minuty i dodaj przyprawy. Podsmaż kolejną minutę i włóż ponownie kurczaka do patelni.
- Wymieszaj dokładnie kurczaka z przyprawami i dodaj pomidory, cukier i bulion. Zmniejsz ogień i gotuj delikatnie przez 15 minut.
- W oddzielnej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, włóż ziemniaki, kmin i chilli i podsmaż do ładnego zarumienia. Dopraw solą i odstaw.
- Przygotuj średniej wielkości naczynie do zapiekania, natłuść je olejem i wyłóż na jego dno ⅓ ryżu. Następnie wyłóż curry z kurczakiem (zostaw w patelni trochę sosu). Wsyp na jego wierzch resztę ryżu, polej resztą sosu i posyp całość podsmażonymi ziemniakami. Na koniec polej danie resztą bulionu, przykryj przykrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
- W międzyczasie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu jogurtowego.
- Wyjmij biryani z piekarnika i podawaj polane sosem jogurtowym.
Smacznego!
English version
Chicken biryani(4-6 servings)
Ingredients for biryani:
- 3 cups cooked rice
- 1kg boneless chicken thighs, cubed
- 1 large onion, finely chopped
- 3 garlic cloves, thinly sliced
- 3 cm piece fresh ginger, grated
- 2 cardamom pods, crushed
- 2 teaspoons ground coriander
- 2 teaspoons ground cumin
- 2 teaspoons paprika
- 1 teaspoon turmeric
- 1/3 tablespoon chilli powder
- 1 1/2 cups chicken stock (reserve 1/2 cup)
- 1x 400g can chopped tomatoes
- 1 teaspoon sugar
- salt, to taste
- 3 large potatoes, peeled and cubed
- oil, for frying
- 1 teaspoon cumin seeds
- 1 teaspoon chilli flakes
Ingredients for yogurt sauce:
- 2 cups Greek yoghurt
- 2 tablespoons coriander, finely chopped
- 2 tablespoons parsley, finely chopped
- juice of ½ lemon
- salt, to taste
Preparation:
- Preheat the oven to 180°c.
- Heat 3 tablespoons oil in a large and deep pan, add chicken and cook until browned. Remove chicken from the pan and set aside.
- Add onions, garlic and ginger and cook for 2 minutes and add the spices. Allow to cook for another minute and add the chicken back into the pan.
- Stir to coat the chicken in all the spices and add the tomatoes, sugar and chicken stock. Lower the heat and allow to simmer for 15 minutes.
- In a separate pan heat 2-3 tbsp of oil add the potatoes, cumin seeds and chilli flakes and cook until golden and crisp. Season with salt and set aside.
- To assemble the dish, layer a ⅓ of the rice at the bottom of a greased oven-proof dish. Next, cover the rice with the chicken curry but reserve some of the sauce. Follow with the rest of the rice and spoon over the remaining sauce. Finally, cover the rice with the fried potatoes. Pour over the reserved chicken stock and cover with foil or a lid. Place in the oven for 25-30 minutes.
- To make the yoghurt sauce, combine all the ingredients then set aside.
- Remove the biryani from the oven and serve with a generous dollop of the yoghurt sauce.
Enjoy!