Orientalny kurczak w coca coli

Masz już dosyć naszych tradycyjnych pyszności? W takim razie przedstawiam pomysł na ekspresowe i pyszne danie w stylu orientalnym, z którym poradzi sobie dosłownie każdy. Kawałki kurczaka wstępnie podsmażone z czosnkiem, imbirem i chilli, a następnie zalane coca colą, która po odparowaniu tworzy gęsty i przepyszny sosik, nikt mu się nie oprze! Można do niego dodać ulubione warzywa, ja dodałam akurat bimi, ale spokojnienie można dodać zamiast nich klasyczne brokuły lub inne ulubione warzywa, a podane z prażonymi nerkowcami i kolendrą to już prawdziwa uczta. Jeżeli lubisz tego typu dania z coca colą w roli głównej polecam też skrzydełka duszone w coca coli lub skrzydełka z piekarnika w glazurze z coca coli. Zapewne jak dostanę przez pomyłkę sklepu kolejne puszki klasycznej coli, wymyślę coś jeszcze fajniejszego, gdyż od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie żeberka 😉 Coca cola jest bardzo wszechstronna w wykorzystaniu, zapraszam!

Zdjęcie - Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Orientalny kurczak w coca coli

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 300 g piersi lub nadudzi z kurczaka, pokrojonych w plastry
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 papryczka chilli pokrojona w cienkie plasterki
  • 2,5 cm kawałek imbiru, bardzo drobno posiekany
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 puszka (330 ml) Coca Coli
  • 300 g ulubionych warzyw, ja dałam bimi ale można dodać brokuły, fasolkę itp.
  • duża garść liści kolendry, z grubsza posiekanej
  • garść orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką wody
  • ugotowany makaron lub ryż do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj kurczaka, sos sojowy i 1 łyżkę mąki kukurydzianej i włóż do lodówki na minimum godzinę.
  2. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, dodaj łyżkę oleju, chili, imbir i czosnek, podsmaż mieszając przez minutę i włóż kurczaka.
  3. Smaż, mieszając od czasu do czasu do zarumienienia i wlej coca colę. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, następnie dodaj warzywa i większość kolendry i gotuj przez kolejne 3 minuty.
  4. Po tym czasie dodaj mąkę wymieszaną z wodą i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw sosem sojowym jeżeli to konieczne.
  5. Podawaj danie z makaronem lub ryżem posypane orzechami i kolendrą.

Smacznego!

Zdjęcie - Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Asian style coca cola chicken

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 300g chicken breasts or thighs, cut into thin slices
  • 1 tbsp cornflour
  • 2 tbsp light soy sauce
  • 1 chilli pepper, sliced
  • 2,5 cm knob of ginger,minced
  • 2 cloves garlic, sliced
  • 1 can (330 ml) Coca Cola
  • 300g vegetables of Your choice, eg. bimi or broccoli florets
  • large handful of coriander leaves, roughly chopped
  • handful of cashew nuts, toasted and chopped
  • 1 tsp cornflour mixed with 1 tbsp water
  • cooked pasta or rice for serving

Preparation:

  1. Place the chicken, cornflour and soy sauce in a bowl, strr and place in the refrigerator for at least an hour.
  2. Heat large and deep pan over high heat, add a tbsp of oil, chilli, ginger and garlic.   Cook stirring or about a minute and then add the chicken.
  3. Cook, stirring form time to time, and when chicken is beginning to brown, add the  coca cola.  Bring to the boil and then simmer for 10 minutes, next add the vegetables and most of the coriander and continue to simmer for about 3 minutes.
  4. At the end of cooking add the cornflour and water mixture and stir to thicken the sauce. Season with soy sauce if necessary.
  5. Serve with pasta or rice sprinkled with nuts and coriander.

Enjoy!

Zdjęcie - Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Aloo gobi z młodymi ziemniakami

Aloo gobi z młodymi ziemniakam…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Japchae
1

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Indyjski chlebek Parantha

Indyjski chlebek Parantha

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chlebki naan z masłem czosnkowym
1

Chlebki naan z masłem czosnkow…

food² food²
Food Square

Ryba z sosie curry – szybki obiad
2

Ryba z sosie curry – szybki ob…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wietnamskie zielone gofry

Wietnamskie zielone gofry

Tyna Tyna
In cooking we trust