Galantyna z kurczaka i owoców
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 70 g suszonej żurawiny
- 50 g kwaśnej gęstej śmietany
- 1 pomarańcza
- 1 gałązka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie
Żurawinę zalać gorącą wodą tak, aby ją przykryła i zostawić na 10 minut, aby zmiękła.
Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do malaksera. Dodać kwaśną śmietanę, olej, sól i pieprz. Zmiksować na gładką, kremową masę. Przełożyć do miski i dodać osączoną żurawinę. Wymieszać.
Gotową masę przełożyć na rozcięty rękaw do pieczenia i zwinąć, tworząc walec. Oba końce mocno zawiązać. Powstały w ten sposób „duży cukierek” obwiązać delikatnie sznurkiem, aby w trakcie pieczenia galantyna nie zmieniła kształtu. Ułożyć w żaroodpornej formie keksowej i wlać tyle wody, aby sięgała do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 minut. Po upieczeniu wystudzić na blacie, a następnie wstawić na całą noc do lodówki.
Z dobrze zastygniętej galantyny usunąć sznurki i folię. Pokroić na plastry o grubości około 5 mm. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy i natką pietruszki.
Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com