Kurczak z marchewką i groszkiem
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Tradycyjne i bardzo proste połączenie smaków. Duszone udka kurczaka w towarzystwie marchewki i zielonego groszku w śmietanowym sosie. Można podać z ziemniakami ale u mnie oczywiście moja ulubiona kasza orkiszowa.
Składniki- udka z kurczaka - 2 szt.
- marchewka z groszkiem (mrożonka) - 450 g
- cebula - 1 szt.
- koperek - 1/2 pęczka
- śmietanka 30% - 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- mielona papryka - 1/2 łyżeczki
- olej - 3 łyżki
- masło - 3 łyżki
Udka umyć, oczyścić, przekroić na pół, ew. zdjąć skórę. Każdy kawałek mięsa posypać mielona papryką. Na patelni rozgrzać olej z masłem, zrumienić kurczaka z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę przesmażyć. Wlać około 2 szklanek wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Po ok. 40-50 min. gdy mięso odchodzi od kości dodać groszek z marchewką i gotować około 5 min. Można dodać trochę wody. Wlac śmietankę i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodać posiekany koperek. Wymieszać.
Smacznego:)