Wśród jesiennych i zimowych potraw dość często pojawia się u nas pasztet. Jego warianty są różne w zależności od tego co mam pod ręką i na co akurat jest ochota. Taki pasztet można później zabrać do pracy na drugie śniadanie i zjeść go w towarzystwie zielonej sałatki.
Tak, to Halloween. Cały czas wydaje mi się, że to jednak impreza dla dzieci i po prostu okazja do przebieranek. Dlatego dziś coś dla dzieci właśnie- zielone (słodkie, choć szpinakowe) babeczki niczym drużyna ufoludków prosto z Marsa.
Kotleciki ziemniaczane to zamiennik zwykłych ziemniaków, takie urozmaicenie trochę. Ja zrobiłam tym razem wersję z kurkumą i natką pietruszki, oprócz tego cebula, sól, pieprz. Kotleciki bardzo smaczne, zjedliśmy je z pieczonymi warzywami
Tofu kroimy w kosteczkę i marynuje ok 20 minut. Marchew kroimy na zapałki. Kapustę siekamy. Zamarynowane tofu smażymy w woku lub na dużej patelni. po wysmażeniu zdejmujemy , dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy marchew...
Kiedyś rozmyślałam o luźniej interpretacji mojego ulubionego ciasta z dzieciństwa, aby zamienić je w chleb. Tym sposobem powstał biało-czarny chleb zebra, następnie jego szpinakowa wersja i z suszonymi pomidorami. Przyszedł czas na jego czwartą, jesienną wersję z dynią
Krucho-drożdżowe ciastka to smaczny i mniej tłusty zamiennik półfrancuskich paluszków. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dodatek kminku i rozmarynu nadaje im wyrazistego smaku. Koniecznie posypcie serem żółtym. Najlepiej smakują jako dodatek do zupy cebulowej.
Niesamowicie smaczna potrawa, przystawka wręcz deser haha. Bardzo lubię łososia a najbardziej w tej postaci. Tatar grubo siekany z dodatkiem delikatnego pora, ogórka konserwowego i w asyście oleju rzepakowego z dodatkiem oleju sezamowego.
Zupa dyniowa z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości za oknem mam już serdecznie dosyć.
Ciasteczka są z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie i maślane, z delikatną waniliową nutą. Idealne dla dzieci: i do jedzenia, i do zabaw w kuchni, bo przepis jest banalnie prosty. Przed nami długie, ciemne, październikowe popołudnie - skusicie się na błyskawiczne ciasteczka, które nawet u największego ponuraka wywołają uśmiech?
Dziś proponuję coś puszystego i słodkiego 😉 Pyszny drożdżowy chlebek do odrywania z czekoladą i dużą ilością kremu czekoladowego z pewnością zachwyci całą rodzinę. Szczerze mówiąc, pochłonęliśmy jeszcze ciepły zaraz po wyjęciu z piekarnika, jest absolutnie przepyszny!
Pyszna propozycja podania schabu na jesienny obiad. Nie muszę nikogo przekonywać, że mięso doskonale smakuje z owocami. Dziś schab z gruszkami. Proste, łatwe do przygotowanie danie wygląda imponująco
Dla tych, co nie znają: halloumi (halumi), to biały, półtwardy, elastyczny ser pochodzący z Cypru. Oryginalnie do produkcji wykorzystuje się ser owczy. Jednak często robi się go z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty.
Kombinacja smaków bardzo przypadła Polakom do gustu i zapewniła ogromną popularność konserwie na długie lata. Dziś nie odważyłabym się zjeść paprykarza z puszki. Na szczęście przygotowanie domowego jest bardzo proste.