Jedzenie dynii szczególnie polecane jest na surowo, bo nic nie tracimy z cennych witamin. Najłatwiej zrealizować to zalecenie przygotowując prosty i smaczny koktajl śniadaniowy.
Zdecydowanie zmniejszyłam ilość soli i zamieniłam orzechy włoskie na czekoladę i żurawinę. Niby drobne zmiany, ale dzięki nim powstało zupełnie inne ciasto . Pyszne, szczególnie takie lekko ciepłe, gdy czekolada jest jeszcze półpłynna.
Do deseru najlepiej użyć dyni o słodkim i mocno pomarańczowym miąższu, np. hokkaido. W mojej wersji panna cotta jest w pełni wegańska, bo przygotowana na agarze i bez dodatku cukru (użyłem tylko odrobiny erytrytolu), ale oczywiście to tylko sugestia. ;) Gorąco polecam, bo to wspaniały jesienny deser.
W naszym domu żaden weekend nie może obyć się bez placuszków na śniadanie. Eksperymentuję więc z nimi na potęgę. Zwykle przygotowuję jakąś wariację z proszkiem do pieczenia lub ubitą pianą- dla lekkości, kiedy jednak wstanę wystarczająco wcześnie, biorę się za ciasto drożdżowe.
Najbardziej do gustu przypadły mojemu synowi. Najlepsze są pierwszego dnia zaraz po upieczeniu, ale na drugi dzień też smakowały nieźle. Można je oczywiście odgrzać w piekarniku. W wykonaniu łatwe i szybkie.
Jeśli szukacie jakiejś smacznej przekąski, którą będziecie mogli bez problemu zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę, to koniecznie musicie wypróbować te batoniki. Są pyszne, zdrowe i bardzo łatwe w wykonaniu. Nie ma w nich żadnych podejrzanych składników: płatki owsiane, banany, masło orzechowe i bakalie - tylko i aż tyle :)
Ostatnio bardzo polubiłam się ( baa! pokochałam ) z ciastem drożdżowym!
Kiedyś absolutnie nie chciało „mnie słuchać”, a teraz za każdym razem rośnie pięknie, a po upieczeniu jest niesamowicie delikatne i puszyste!
Dziś przygotowałam pyszne drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym.
Nie nazwałabym clafoutis „ciastem”, to raczej pyszny deser. Pyszny, a do tego z gatunku „uwaga, goście jadą, a ja nie mam nic do kawy!”. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Ja utrudniłam sobie nieco życie podsmażając wcześniej śliwki z odrobiną masła i ciemnego cukru (pyyycha!)
Chodzi za Wami pizza, a nie macie ochoty bawić się w wyrastanie ciasta? Polecam ten przepis! Drożdżowa pizza bez wyrastania :) Ekspresowa, idealnie wypieczona. Jej przygotowanie to 10-15 minut, plus pieczenie
Kokosowy sernik smakuje wybornie, jest delikatny jak chmurka, bezowa pianka dodatkowo daje odczucie lekkości. Sernik z dodatkiem kokosowej śmietanki nie rośnie tak efektownie jak zwykły sernik, jest bardziej stabilny.