Kiedy znudzą się jajecznice i omlety, z jajek,można wyczarować naprawdę wiele innych fantastycznych rzeczy. Świetnym pomysłem na śniadanie są na przykład jajeczne muffiny, których przygotowanie zajmie góra 5 minut.
Szarlotka to tradycyjne jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Jabłka z cynamonem i kruche ciasto to według mnie idealne, zawsze sprawdzające się połączenie.
Wiele razy jesienią eksperymentowałam z wypiekami dyniowymi. Zazwyczaj wykorzystywałam do tego puree z pieczonej dyni. Pomyślałam, że podobnie można postąpić z batatem, czyli słodkim ziemniakiem. Wystarczy ugotować do miękkości i ubić na puree tłuczkiem do ziemniaków. Puree dodane do ciasta na bagietkę sprawi, że jej miąższ będzie pięknie pomarańczowy, sprężysty. A i sam wypiek zyska na ciekawym smaku 🙂
Zupa ogórkowa, to jedna z typowych potraw kuchni polskiej. Jej podstawą jest dobry, treściwy wywar i dodatek tartych kiszonych ogórków. Ten przepis jest dosyć pracochłonny, ale dzięki temu zupa jest niesamowita :) To najlepsza ogórkowa jaką jadłam do tej pory.
Macie ochotę na coś pysznego ? Proszę bardzo - domowa wersja sklepowego mlecznego deserku.Domowe "monte", czyli deser budyniowy z kakao i orzechami w mojej wersji, na pewno Wam zasmakuje.
Dodatek dyni do masy serowej, sprawia, że sernik nabiera niezwykłego, jesiennego charakteru. W smaku aksamitnie kremowy i wilgotny. Jednym słowem- sernik- bajka!
Jako że robiłam je w sierpniu ;-) dużo tam jeszcze późno letnich owoców - dajcie co macie. Świetnie sprawdzą się też mrożonki. Niestety - zima idzie.. ;) Na pierwszy rzut - pudding. Mój ulubiony! Naprawdę polecam!
Miłośnikom wędzonego łososia polecam pyszne grzanki z dodatkiem awokado. Szybka i smaczna przekąska na jeden...no może dwa kęsy. Znikają w mgnienia oku:)
Kolejny przepis na kaszę jaglaną - tym razem w wersji 'super easy' :D Po prostu kasza na sypko, miód, masło, dodatki. Najprościej to czasem najlepiej .Polecam na węglowodanową kolację.
Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań obiadowych. Można je serwować z różnymi sosami lub z czerwonym barszczem do popicia.
Wrapy to było jedno z moich najlepszych odkryć kulinarnych po przeprowadzce do Irlandii. Dziś są równie popularne w Polsce, ale kiedy wyjeżdżałam z kraju (a było to ponad 11 lat temu!) tortilli używało się tylko do przygotowania burrito.
Chałka kojarzy się głównie ze słodkimi wypiekami, ale przecież można ją także upiec na słono. Zamiast masła dodałam do ciasta puree ziemniaczane, które ciekawie wpłynęło na jej konsystencję. Przemyciłam też dla serowego posmaczku tarty parmezan, a z wierzchu posypałam makiem.
Z nadzieniem szpinakowym robiłam już kilka razy, ale jakoś nigdy nie udało mi się ich sfotografować. Tym razem się zmobilizowałam, bo one idealnie wpisują w jesienną aurę. Raz, że grzyby w ogóle kojarzą się z jesienią, a dwa, że kolorowe nadzienie przywodzi na myśl jej najpiękniejsze odcienie.