Chlebek do odrywania z czekoladą

Dziś proponuję coś puszystego i słodkiego 😉 Pyszny drożdżowy chlebek do odrywania z czekoladą i dużą ilością kremu czekoladowego z pewnością zachwyci całą rodzinę. Szczerze mówiąc, pochłonęliśmy jeszcze ciepły zaraz po wyjęciu z piekarnika, jest absolutnie przepyszny! Większość osób, jak tylko mówię im że ciasto jest drożdżowe, od razu załamuje ręce i od razu twierdzą, że to trudne, że nie wyjdzie i takie tam. Tutaj mam dobrą nowinę, w Tefal Cusine Companion ciasto drożdżowe robi się samo, dosłownie! Wrzuca się składniki, włącza odpowiedni program i po sygnale wyjmuje się piękne, jednolite i wyrośnięte ciasto drożdżowe.

Zdjęcie - Chlebek do odrywania z czekoladą / Chocolate pull-apart bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podam poniżej przepis na to pyszne ciasto w wersji tradycyjnej i na Tefal Cuisine Companion. Sami oceńcie, która wersja jest łatwiejsza;) Zapraszam!

Zdjęcie - Chlebek do odrywania z czekoladą / Chocolate pull-apart bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Chlebek do odrywania z czekoladą

(1 keksówka)

Składniki:

  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 5 g soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 60 g masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z  wanilii lub cukru waniliowego
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 200 g ulubionego kremu czekoladowego lub orzechowego
  • 100 g posiekanej czekolady mlecznej
  • 1 żółtko jajka wymieszanego z 2 łyżkami wody

Przygotowanie tradycyjne:

  1. Do miski miksera wyposażonego w mieszadło typu hak wsyp 2 szklanki mąki, cukier, drożdże i sól.
  2. W małym rondelku umieść mleko z masłem i podgrzewaj aż się rozpuści (nie gotuj). Zdejmij z ognia, dodaj wodę, odstaw do lekkiego ostygnięcia i wmieszaj ekstrakt z wanilii.
  3. Wlej mleko do suchych składników i miksuj na małych obrotach. Gdy mieszanina będzie jednolita dodawaj po jednym jajku, czekając aż poprzednie będzie dobrze zmiksowane.
  4. Dodaj 1/2 szklanki mąki i miksuj aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Dodaj resztę mąki wymieszaj i jeżeli ciasto wciąż będzie zbyt lepkie, dodawaj po 1-2 łyżki mąki aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.
  5. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  6. Po tym czasie wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm. Rozsmaruj na nim krem czekoladowy (podgrzej w mikrofalówce jeżeli będzie zbyt gęsty) i posyp posiekaną czekoladą. Podziel ciasto wzdłuż na 6 równych pasków i ułóż je jeden na drugim. Następnie podziel je 5-6 równych kwadratów i ułóż bokiem do góry w natłuszczonej keksówce.
  7. Wysmaruj wierzch ciasta żółtkiem wymieszanym z wodą, przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  8. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 30-35 minut lub do ładnego zarumienienia. Jeżeli rumieni się za bardzo, przykryj folią aluminiową.

Przygotowanie (Tefal Cuisine Companion):

  1. W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić mleko, masło i drożdże. Podgrzewaj przez 3 minuty przy prędkości 5 i temperaturze 35°C.
  2. Następnie dodaj do misy mąkę, cukier, sól, wodę, wanilię i jajka i włącz program P2.
  3. Po zakończeniu programu przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez minutę aż ciasto przestanie się lepić i stanie się elastyczne.
  4. Rozwałkuj je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm, rozsmaruj na nim krem czekoladowy (podgrzej w mikrofalówce jeżeli będzie zbyt gęsty) i posyp posiekaną czekoladą. Podziel ciasto wzdłuż na 6 równych pasków i ułóż je jeden na drugim. Następnie podziel je 5-6 równych kwadratów i ułóż bokiem do góry w natłuszczonej keksówce.
  5. Wysmaruj wierzch ciasta żółtkiem wymieszanym z wodą, przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  6. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 30-35 minut lub do ładnego zarumienienia. Jeżeli rumieni się za bardzo, przykry folią aluminiową.

Smacznego!

Zdjęcie - Chlebek do odrywania z czekoladą / Chocolate pull-apart bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Chocolate pull-apart bread

(1 loaf)

Ingredients:

  • 2 3/4 cups all-purpose flour
  • 1/4 cup sugar
  • 7 g instant yeast
  • 5 g  salt
  • 1/3 cup milk
  • 60 g butter
  • 1/4 cup water
  • 1 teaspoon vanilla extarct
  • 2 eggs, at room temperature
  • 200 g od chocolate on nut spread
  • 100 g chopped milk chocolate
  • 1 egg yolk mixed with 2 tsp of water

Preparation:

  1. In a bowl of stand mixer fitted with the dough hook combine 2 cups of the flour, sugar, yeast, and salt.
  2. In a small saucepan heat milk and butter  over low heat until the butter is just melted. Remove from heat, add water, and set aside for about a minute and add the vanilla.
  3. Pour the milk mixture over the dry mixture and stir to combine. While mixing  add eggs one at a time.
  4. Add 1/2 cup flour and mix until smooth. Add remaining flour, 2 tablespoons at a time and knead until smooth and slightly sticky.
  5. Place the dough in a large, greased bowl, cover with a damp tea towel and allow to rise in a warmed oven until doubled in size.
  6. On a lightly floured work surface roll out the dough into roughly a 30×40 cm rectangle. Spread the chocolate spread thickly over the rectangle and sprinkle with chocolate. Cut the dough long ways into 6 strips. Stack the long strips on top of each other and cut into 5 -6 smaller squares and line into a greased loaf tin.
  7. Preheat the oven to 180 oC.
  8. Brush the loaf with egg wash and leave to rise in a warm spot for another hour until the loaf has filled the tin. Bake in the preheated to 180 oC for 30-35 mins or until golden on top.

Preparation (Tefal Cuisine Companion):

  1. Place the milk, butter and yeast in a bowl of tefal Companion bowl fitted with the kneading/crushing blade. Heat for 3 minutes with 5 speed and 35 ° C.
  2. Next add the flour, sugar, salt, water, vanilla and eggs and launch P2 program.
  3. Once you hear the beep at the end of P2 program, transfer risen dough on floured surface and knead for one minute until the dough becomes flexible.
  4. Roll out the dough into roughly a 30×40 cm rectangle. Spread the chocolate spread thickly over the rectangle and sprinkle with chocolate. Cut the dough long ways into 6 strips. Stack the long strips on top of each other and cut into 5 -6 smaller squares and line into a greased loaf tin.
  5. Brush the loaf with egg wash and leave to rise in a warm spot for another hour until the loaf has filled the tin. Bake in the preheated to 180 oC for 30-35 mins or until golden on top.

Enjoy!

Zdjęcie - Chlebek do odrywania z czekoladą / Chocolate pull-apart bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tort z kremem czekoladowym

Tort z kremem czekoladowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka truflowe

Ciasteczka truflowe

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami
7

Soczyste ciasto czekoladowe z…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Diabelskie ciasto czekoladowe
4

Diabelskie ciasto czekoladowe

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Tort czekoladowy
9

Tort czekoladowy

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis