Bagietka z batatem i słonecznikiem
Wiele razy jesienią eksperymentowałam z wypiekami dyniowymi. Zazwyczaj wykorzystywałam do tego puree z pieczonej dyni. Pomyślałam, że podobnie można postąpić z batatem, czyli słodkim ziemniakiem. Wystarczy ugotować do miękkości i ubić na puree tłuczkiem do ziemniaków.
Puree dodane do ciasta na bagietkę sprawi, że jej miąższ będzie pięknie pomarańczowy, sprężysty. A i sam wypiek zyska na ciekawym smaku ?
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- białko jajka (wierzch) - 1 szt.
- letniej wody - 150 ml
- puree z batata - 150 g
- nasion słonecznika - 30 g
- nasion słonecznika (wierzch) - 2 łyżki
Potrzebne narzędzia:
- pędzelek
- ściereczka
- waga kuchenna
- misa
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, puree z batata, sól, nasiona słonecznika. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy na posmarowanej oliwą misy, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
3. Dłonie skrapiamy oliwą, przekładamy na blat wyrośnięte ciasto i formujemy podłużną bagietkę. Przekładamy ją na blachę, kładziemy z dwóch stron rulony ze ściereczek (aby się nie rozrosła na boki), przykrywamy z wierzchu i zostawiamy na 30 minut.
4. Bagietkę smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 10 minut w 210 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Upieczoną bagietkę serwujemy ze Smakowitą maślany smak.