Pyszny budyń jaglany na mleku kokosowym
Kochani, wracam po przerwie (niestety, jak mam tylko chwilkę wolną wykorzystuje ją na ... spanie ;) ) z naprawdę fajnymi przepisami na kaszę jaglaną i płatki owsiane. Przepisy te przygotowywałam dla Mody na Zdrowie (październik i listopad), i chcę się nimi podzielić tez tutaj.
Jako że robiłam je w sierpniu ;-) dużo tam jeszcze późno letnich owoców - dajcie co macie. Świetnie sprawdzą się też mrożonki.
Niestety - zima idzie.. ;)
Na pierwszy rzut - pudding. Mój ulubiony! Naprawdę polecam!
Pyszny budyń jaglany na mleku kokosowym
(porcja dla czterech osób)
200 g kaszy jaglanej (2 woreczki)
ok 250 - 300 g mleka (roślinnego np. migdałowe, laskowe, albo krowiego)
3 - 4 łyżki ksylitolu (do smaku)
1 cukier z prawdziwą wanilią (albo ziarenka wyłuskane z laski wanilii)
1 łyżka masła
400 g (1 puszka) mleka kokosowego
Do podania:
100 - 200 g malin (mogą być mrożone)
200 g truskawek (lub innych owoców sezonowych)
Kaszę jaglaną wysypujemy w woreczków (jeśli taką mamy) do garnuszka. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu ok 8 - 10 min. Pod koniec gotowania wlewamy mleko, dodajmy ksylitol i wanilię (albo cukier z wanilią) i gotujemy na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do dużej miski, dodajemy mleko kokosowe i miksujemy ręcznym mikserem na bardzo gładką masę (3 - 4 minuty miksowania na wysokich obrotach).
Budyń przekładamy do miseczek.
Połowę maliny miksujemy, połowę zostawiamy w całości. Na budyń jaglany wykładamy kleksa musu malinowego, kilka świeżych owoców na wierzch.
Pyszna zarówno zaraz po przygotowaniu (na ciepło) jak i po kilkugodzinnym schłodzeniu.
Smacznego!