Pyszny budyń jaglany na mleku kokosowym
 
            
Kochani, wracam po przerwie (niestety, jak mam tylko chwilkę wolną wykorzystuje ją na ... spanie ;) ) z naprawdę fajnymi przepisami na kaszę jaglaną i płatki owsiane. Przepisy te przygotowywałam dla Mody na Zdrowie (październik i listopad), i chcę się nimi podzielić tez tutaj. 
Jako że robiłam je w sierpniu ;-) dużo tam jeszcze późno letnich owoców - dajcie co macie. Świetnie sprawdzą się też mrożonki. 
Niestety - zima idzie.. ;) 
Na pierwszy rzut - pudding. Mój ulubiony! Naprawdę polecam! 
Pyszny budyń jaglany na mleku kokosowym
(porcja dla czterech osób) 
200 g kaszy jaglanej (2 woreczki) 
ok 250 - 300 g mleka (roślinnego np. migdałowe, laskowe, albo krowiego) 
3 - 4 łyżki ksylitolu (do smaku) 
1 cukier z prawdziwą wanilią (albo ziarenka wyłuskane z laski wanilii) 
1 łyżka masła 
400 g (1 puszka) mleka kokosowego 
Do podania: 
100 - 200 g malin (mogą być mrożone) 
200 g truskawek (lub innych owoców sezonowych) 
Kaszę jaglaną wysypujemy w woreczków (jeśli taką mamy) do garnuszka. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu ok 8 - 10 min. Pod koniec gotowania wlewamy mleko, dodajmy ksylitol i wanilię (albo cukier z wanilią) i gotujemy na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do dużej miski, dodajemy mleko kokosowe i miksujemy ręcznym mikserem na bardzo gładką masę (3 - 4 minuty miksowania na wysokich obrotach). 
Budyń przekładamy do miseczek. 
Połowę maliny miksujemy, połowę zostawiamy w całości. Na budyń jaglany wykładamy kleksa musu malinowego, kilka świeżych owoców na wierzch. 
Pyszna zarówno zaraz po przygotowaniu (na ciepło) jak i po kilkugodzinnym schłodzeniu. 
Smacznego! 
 
            