Bitki schabowe z gruszkami
Pyszna propozycja podania schabu na jesienny obiad. Nie muszę nikogo przekonywać, że mięso doskonale smakuje z owocami. Dziś schab z gruszkami. Proste, łatwe do przygotowanie danie wygląda imponująco. Kilka składników, a tworzy idealną kompozycję smakową. Nie żałowałam ziół, suszony i świeży tymianek wieńczą dzieło!
Składniki:
4 porcje schabu
3 łyżki oleju
4 połówki gruszek
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
sól, pieprz
tymianek
Wykonanie:
- schab umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie na złoty kolor z obydwu stron
- jeśli używasz patelni z metalową rączką pozostaw kotlety na patelni, jeśli nie przełóż do naczynia do zapiekania. Na każdym kotlecie ułóż połówkę świeżo obranej gruszki
- śmietankę połącz z winem, dopraw do smaku, dodaj zioła i zalej mięso
- potrawę zapiekaj w piekarniku 20 minut pod przykryciem
- podawaj z surówką i ziemniakami