Muffiny jajeczne z wędzonym pstrągiem i pomidorami
Kiedy znudzą się jajecznice i omlety, z jajek,można wyczarować naprawdę wiele innych fantastycznych rzeczy. Świetnym pomysłem na śniadanie są na przykład jajeczne muffiny, których przygotowanie zajmie góra 5 minut. Później wystarczy tylko poczekać, aż się upieką. Przy takich muffinach stosuję zasadę „co się nawinie”, to znaczy biorę to, co akurat mam pod ręką, mieszam z jajkami, wkładam do piekarnika i voilà. Tym razem znalazłem trochę wędzonego pstrąga, pomidory oraz szczypiorek i stwierdziłem, że to na tyle smaczny pomysł na śniadanie, że się z Wami nim podzielę.
* SKŁADNIKI na 6 muffinów
- 4 duże jajka
- 100 g wędzonego pstrąga
- 1 pomidor
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- masło do posmarowania formy
- kiełki, np. rzodkiewki do podania
- sól, pieprz
* PRZYGOTOWANIE
Jajka roztrzep trzepaczką. Pomidora pokrój w kostkę, pstrąga porwij na kawałki. Dodaj do jajek wraz ze szczypiorkiem. Przypraw solą i pieprzem. Formę na muffinki posmaruj masłem. Wlej jajeczną masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 20-25 minut, aż jajka się zetną. Gotowe muffinki wyjmij, odwracając formę do góry nogami i delikatnie poklepując. Podawaj z ulubionymi kiełkami lub szczypiorkiem.
*