Deser budyniowy - domowe monte
Macie ochotę na coś pysznego ? Proszę bardzo - domowa wersja sklepowego mlecznego deserku.
Domowe "monte", czyli deser budyniowy z kakao i orzechami w mojej wersji, na pewno Wam zasmakuje.
Deser ten przygotujecie bardzo szybko...i tak samo też zniknie - zapewniam. Ja już to sprawdziłam i wiem co piszę.
Ugotujcie zatem budyń śmietankowy lub waniliowy, a gdy ostygnie przystąpcie do działania.
PRZEPIS
NA MLECZNY DESER "MONTE"
Składniki:
Przygotowanie deseru:
1. Odlać 1/3 szklanki mleka, resztę zagotować z 2 łyżkami cukru.
W pozostawionym mleku rozprowadzić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i zagotować - ciągle mieszając.
2. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni budyniu i odstawić do ostygnięcia.
Przykrycie budyniu folią zapobiegnie utworzeniu się "skórki".
3. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem.
Ubitą śmietankę dodać do zimnego budyniu i wymieszać na niskich obrotach miksera.
4. Budyń podzielić na 2 części. Do jednej części dodać masło orzechowe i kakao - dokładnie
wymieszać.
5. Do pucharków lub innych naczynek układać warstwę ciemną, następnie jasną.
Deser oprószyć odrobiną kakao i udekorować świeżymi owocami.
Smacznego !
Domowe "monte", czyli deser budyniowy z kakao i orzechami w mojej wersji, na pewno Wam zasmakuje.
Deser ten przygotujecie bardzo szybko...i tak samo też zniknie - zapewniam. Ja już to sprawdziłam i wiem co piszę.
Ugotujcie zatem budyń śmietankowy lub waniliowy, a gdy ostygnie przystąpcie do działania.
PRZEPIS
NA MLECZNY DESER "MONTE"
Składniki:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 500 ml mleka 3,2 %
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie deseru:
1. Odlać 1/3 szklanki mleka, resztę zagotować z 2 łyżkami cukru.
W pozostawionym mleku rozprowadzić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i zagotować - ciągle mieszając.
2. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni budyniu i odstawić do ostygnięcia.
Przykrycie budyniu folią zapobiegnie utworzeniu się "skórki".
3. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem.
Ubitą śmietankę dodać do zimnego budyniu i wymieszać na niskich obrotach miksera.
4. Budyń podzielić na 2 części. Do jednej części dodać masło orzechowe i kakao - dokładnie
wymieszać.
5. Do pucharków lub innych naczynek układać warstwę ciemną, następnie jasną.
Deser oprószyć odrobiną kakao i udekorować świeżymi owocami.
Smacznego !