Halloumi z jabłkami

Zdjęcie - Halloumi z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lubicie ser halloumi? Ja bardzo!
A najbardziej lubię, kiedy "piszczy" w zębach, zupełnie jak oscypek :)

Dla tych, co nie znają: halloumi (halumi), to biały, półtwardy, elastyczny ser pochodzący z Cypru. Oryginalnie do produkcji wykorzystuje się ser owczy. Jednak często robi się go z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty.
Można go jeść tak samo, jak nasz oscypek (bardzo dobry z borówkami lub żurawiną).
Ma też pewną wspaniałą właściwość, a mianowicie wysoką temperaturę topnienia, dzięki temu można go smażyć i grillować.
I w takiej postaci jest chyba najbardziej znany i lubiany.


Zdjęcie - Halloumi z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moja dzisiejsza propozycja, to odkrycie ostatnich dni: smażony ser halloumi z dodatkiem lekko podsmażonych, kwaśnych jabłek i... kilku niezbyt oczywistych przypraw.

To naprawdę pyszne, małe danie na przystawkę, "przegryzkę", albo jako dodatek do obiadu. Jeśli macie smażone borówki, żurawinę, albo słodko-kwaśno-pikantny chutnej (czatni) - ze smażonym halloumi będą doskonałe.


Zdjęcie - Halloumi z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak podawać ser halloumi? Składniki: dla 2 osób

250 g (1 opakowanie) sera halloumi

2 małe, winne jabłka

sól, pieprz,

cynamon,

kumin

ok. 1 łyżki posiekanej kolendry, mięty lub natki pietruszki

Ser pokroić na plasterki ok. 0.5 cm grubości. Jabłka (w zależności od gatunku można zostawić skórkę lub obrać) pokroić w łódeczki. Ser i jabłka położyć na rozgrzanej, suchej patelni o nieprzywierającej powłoce. Posypać przyprawami i smażyć potrząsając patelnią, aż tłuszcz z sera pokryje dno patelni (jeśli jest go zbyt mało - a zależy to od gatunku sera - można wszystko lekko skropić oliwą). Smażyć ok 1-2 min z każdej strony, wyłożyć na talerze i posypać kolendrą. Obok można położyć po łyżce chutney. Zjadać póki ciepłe :)
Smacznego bardzo!

Przepisy z tych kategorii

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Aioli z czarnym czosnkiem, tradycyjny sos w nowej odsłonie

Aioli z czarnym czosnkiem, tra…

food² food²
Food Square

Sałatka z plastrami pomarańczy i roszponką
1

Sałatka z plastrami pomarańczy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Koktajl bananowy z masłem orzechowym
2

Koktajl bananowy z masłem orze…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z roszponką, groszkiem, jajem i rzeżuchą
1

Sałatka z roszponką, groszkiem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Deser Bounty z fasoli

Deser Bounty z fasoli

Tyna Tyna
In cooking we trust

Guacamole
2

Guacamole

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy