Ryż ze szpinakiem
Dostaję wiele informacji, że lubicie zamieszczony na blogu przepis na makaron ze szpinakiem. Bardzo mnie to cieszy, tym bardziej, że ja również bardzo go lubię.
Wobec powyższego ciekawa jestem, co powiecie na ryż ze szpinakiem?
Podałam go razem z jajem sadzonym i wędzonym twarogiem. To fajna opcja na szybki, bezmięsny obiad.
- 200 g ryżu
- 400-450 g mrożonego szpinaku
- 4 szkl. wody
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
- masło
Dodatkowo:
- parmezan
- wędzony twaróg
- jajka
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła. Dodajemy szpinak i smażymy aż całość się rozmrozi.
Ryż przelewamy na sicie zimną wodą, odstawiamy do osączenia, po czym dodajemy na patelnię ze szpinakiem. Smażymy przez chwilę. Następnie wlewamy wodę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki. Dodajemy śmietanę oraz 1-2 łyżki tartego parmezanu. Dokładnie mieszamy, smażymy krótko. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą, pieprzem lub granulowanym czosnkiem.
Na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Wybijamy jajka. Smażymy pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Ryż ze szpinakiem wykładamy na talerze. Posypujemy wędzonym twarogiem. Podajemy z jajkami sadzonymi.
Źródło inspiracji
Polecam również recenzję bezprzewodowego Blendera BlendyGo wraz z przepisami na koktalje