Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaczne ciasto z masą śmietanową i borówkami amerykańskimi.

Zdecydowanie nie fit;) Mamy tutaj bowiem aż 1 l śmietanki wysokoprocentowej oraz 200 g białej czekolady. Czasami jednak nie warto się przejmować kaloriami;)

Ciasto jest lekkie i smaczne.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa śmietanowa na gorąco:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g płatków migdałowych
  • pokruszony biszkopt (górna warstwa upieczonego biszkoptu)

Warstwa śmietanowa z borówkami:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 galaretka niebieska
  • 1-2 szklanki borówki amerykańskiej

Dodatkowo:

  • starta czekolada na wierzch ciasta

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce, wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie szpatułką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Odstawiamy do przestudzenia. Następnie wierzch biszkoptu odkrawamy. Kruszymy na drobne okruszki w rozdrabniaczu.

Śmietankę wlewamy do rondelka. Dodajemy płatki migdałowe. Całość podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Na koniec dodajemy do masy pokruszony wierzch biszkoptowy.

Masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy. Odstawiamy do przestudzenia.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec wlewamy zimną, ale wciąż płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia. Dodajemy owoce, mieszamy delikatnie szpatułką.

Masę od razu rozprowadzamy na schłodzonej masie z białą czekoladą.

Wierzch posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Inspiracja

Polecam również mój przepis na deser szarlotkowy Zdjęcie - Ciasto „Borówkowe szaleństwo” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowa jagoda
1

Ciasto czekoladowa jagoda

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gruszki gotowane w winie z czekoladą

Gruszki gotowane w winie z cze…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Muffinki marmurkowe na oleju

Muffinki marmurkowe na oleju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ze śliwkami i kaszą manną
2

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Odwrócone ciasto ananasowe - klasyczny amerykański przepis
1

Odwrócone ciasto ananasowe - k…

food² food²
Food Square