) Poniedziałek witamy przepisem na pyszne maślane rogaliki. Idealne na śniadanie na wytrawnie i do dżemu, czy kremu typu nutella. Mięciutkie, puszyste, są naprawdę super.
Musiałam się z Wami podzielić przepisem, na wyjątkowy chleb jogurtowy. Jest to jeden z tych chlebów na drożdżach, który bardzo chętnie piekę, smakuje wszystkim bez wyjątku. Zaczyn nie wymaga całonocnej fermentacji, po prostu wszystkie składniki lądują w dzieży i są krótko wyrabiane.
Mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier rozrobić w połowie mleka.Drugą połowę mleka zagotować i wlać do niego mleko z mąką i kakao.Gotować aż budyń zrobi się gęsty.Budyń wyłożyć do pucharków, na wierzchu ułożyć frużelinę wiśniową...
Smakowite ciasto bez pieczenia, przygotowane na bazie mleka w proszku. Masa wychodzi zwarta, smakowo przypomina tę, przygotowywaną do przełożenia wafli. Jeżeli więc jesteście fanami domowych wafli z masą z mleka w proszku, polubicie też to ciasto.
To mój podstawowy przepis na lemon curd — angielski krem cytrynowy na bazie jajek oraz masła. Uwielbiam go za tę kwaskową nutę przełamaną słodyczą, kremową konsystencję oraz delikatny maślany smak. Lemon curd według tego przepisu wychodzi bardzo puszysty za sprawą użycia całych jajek oraz energicznego ich ubijania nad parą wodną.
Choć wiem, że dodatek maślanej zasmażki ma wielu przeciwników, to jednak zdecydowanie taka wersja najbardziej smakuje moim domownikom /mnie również/. Pozostanę wierna tej właśnie wersji, a dodatek kilku moich ulubionych składników w niewielkim stopniu podkreśla tylko mój indywidualny styl smaku i gotowania.
Według badania przeprowadzonego na Politechnice Gdańskiej, w grupie osób regularnie kupujących banany tylko 14% osób zje owoc z wyraźnie brązowymi plamkami. Cała reszta badanych według swoich deklaracji wyrzuci tak wyglądający owoc do kosza. Dlatego bardzo Was proszę, jeżeli macie takie już trochę "zmęczone" banany nie wyrzucajcie ich. Naprawdę można je zjeść lub wyczarować z nich jeszcze dużo pyszności.
Dzisiejsza propozycja może być dla niektórych z Was niemałym zaskoczeniem. Tofu do deseru?! No tak! Okazuje się, że tofu to składnik, który może być wykorzystywany do przeróżnych posiłków, począwszy od śniadań, poprzez dania główne, przekąski, a na deserach skończywszy.
Kaszę gotujemy w bulionie z dodatkiem ziela i liści laurowych według przepisu na opakowaniu do wchłonięcia płynu. Pieczarki przesmażony na oleju z cebulą. Dodajemy przyprawy. Przekładamy do rozdrabniacza i mielimy na gładko...
Jak sprawić, aby trochę słońca pojawiło się w tę zapowiadającą się deszczowo majówkę? Na przykład piekąc te żółciutkie mini serniczki z lemon curd! Swój piękny słoneczny kolor zawdzięczają angielskiemu kremowi cytrynowemu przygotowanemu na jajkach z dodatkiem masła.
Kilka podstawowych składników wystarczy, żeby upiec aromatyczne i smaczne ciasto z letnimi owocami. Polecam owoce o kwaskowatym posmaku, który sanowi przeciwwagę do słodyczy ciasta. Szybkie ciasto na majówkę, na piknik i na leniwe popołudnia 🙂
Dzisiaj wrzucam do blendera wszystko co mam pod ręką. Staram się tylko dobrać tak smaki, żeby do siebie pasowały. Moja dzisiejsza propozycja to burak z jabłkiem oraz grejpfrut i kilka listków mięty. Efekt zaskakujący ale raczej w pozytywną stronę.