Inspirację na tę pastę znalazłam w książce “Cała Obfitość” i zgodnie z sugestią autora, wierzch kanapek z pastą ozdabiam dużą ilością siekanej natki pietruszki i cienkimi piórkami surowej cebuli.
Bułeczki scones to pyszna i prosta propozycja na śniadanie. To coś pomiędzy bułeczką a kruchym ciasteczkiem, najlepiej smakują na ciepło z masłem i dżemem. Do ich przygotowania nie potrzebujecie żadnych skomplikowanych składników.
Biała rzodkiew to taka wielka i biała odmiana rzodkiewki. O ile jednak rzodkiewka może trafić się ostra i paląca w język o tyle rzodkiew jest delikatna i soczysta. Jest świetna na surówkę, z racji neutralnego smaku pasuje do tych mocniejszych jak np. por.
Pyszna i błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego, z dodatkiem pieczarek i tartej mozzarelli. Jak dla mnie idealne danie jako poczęstunek dla gości czy do podjadania na wieczór filmowy.
To szybki i prosty przepis na przekąskę z ciasta francuskiego. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, chwilę po przygotowaniu.
Najlepszy sposób na odświeżenie starego pieczywa. Można użyć chleba, bułki ale najlepsza jest chałka. Utopione w jajku, usmażone na maśle polane miodem i posypane owocami i chrupiącymi płatkami migdałów. Mega pyszne. I mówi to osoba, która nie przepada za śniadaniami na słodko:)
Na pewno są tutaj fani delikatnej, chrupiącej sałaty lodowej. Mam dla was dobrą surówkę w stylu duńskim z sałaty lodowej, marchewki, kiszonych ogórków, białej cebuli i sosu jogurtowo – musztardowego.
Kolejną pastą do chleba będzie pasta z pieczarek. Duszone na maśle z cebulą, przyprawione ulubionymi ziołami i zmiksowane dają wspaniałe smarowidło do chleba. Czasami naprawdę niewiele potrzeba, żeby zrobić coś pysznego. Ta pasta jest tego przykładem.
Główkowałam co dziś zrobić na obiad, padło na pieczoną głowę – kalafiora z sosem orzechowym. Możecie ją upiec w garnku żeliwnym, naczyniu żaroodpornym lub owinąć w folię aluminiową i upiec bezpośrednio na blasze. Od czasów przepisu na steki z kalafiora, najbardziej lubię go serwować z sosem orzechowym.
Shake inspirowany tortem szwarcwaldzkim to naprawdę świetny pomysł. Nie potrzeba dużo czasu i składników, żeby cieszyć się smakiem tego ciasta, w dodatku w wersji bez cukru. Najważniejsze jest tu oczywiście połączenie kakao i wiśni.
Przygotowałem dla Was zupełnie nowy przepis na słynną oliwkową pastę. Moja tapenada jest wyjątkowa i oprócz klasycznych składników zawiera również czarny czosnek, który poprzez specyficzny sposób fermentacji, o którym pisałem tutaj, dodaje słodki i pełny umami smak. Gorąco polecam ten dodatek, bo pasta zyskuje dzięki niemu niepowtarzalnego aromatu.
Jeśli marzy Ci się domowy chleb, ale do tej pory brakowało Ci odwagi lub czasu to zachęcam Cię do rozpoczęcia chrupiącej przygody od tego przepisu. To uniwersalna receptura na prosty chleb pszenny. Z jednego przepisu możesz upiec albo okrągły chleb formowany, albo bochenek w keksówce. Wybór należy do Ciebie!
Czy są tu miłośnicy chrupania marchewek? Jeśli tak to na pewno spodoba Wam się nowy szybki przepis na chrupiące pieczywo marchewkowe. Bez dodatku drożdży, bez zakwasu, tylko mąki, sok marchewkowy, oliwa, sól, woda i sezam.
Mięciutka i puszysta chałka drożdżowa z delikatnie waniliową nutą, to idealny sposób na śniadanie. Ciasto z tego przepisu jest bardzo plastyczne i łatwo się formuje. Bez problemu można z niego zapleść piękną chałkę.