Chleb bananowy warto upiec choćby tylko dla samego zapachu! Aromat jaki wypełnia całą kuchnię już podczas pieczenia jest bajeczny, a po otarciu piekarnika jest już tylko lepiej :) Chleb, który widzicie na zdjęciach piekłam z samymi orzechami, bo moi dzisiejsi goście nie przepadają za rodzynkami, wy możecie użyć dowolnych bakalii.
Mleko podgrzać, tak aby było letnie.Do mleka dodać szafran, 1 łyżeczkę cukru i suche drożdże.Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.Jajko i żółtka ubić na puch z cukrem. Masło roztopić...
Smaczna, prosta sałatka śledziowa z dodatkiem pora, ogórków konserwowych, ziemniaka i koperku. Jest gotowa od razu po przygotowaniu, nie musi odstać, żeby się przegryźć. Sprawdzi się od święta i na co dzień, na przykład na kolację.
Brak pomysłu na danie obiadowe z ryżem? Polecam pulpeciki w sosie koperkowym. Ugotowany na sypko ryż doskonale do nich pasuje, a same pulpeciki bardzo dobrze smakują.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.Cebulę przekroić na ćwiartki.Cebulę i grzybek ugotować w wodzie.Dodać ziemniaki, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.Gotować aż ziemniaki zmiękną...
Mazurek ten jest bardzo prosty w wykonaniu – kruche ciasto oraz masa z mleka w proszku, która sama w sobie jest dość słodka, dlatego warto użyć jakiegoś kwaśnego dżemu dla przełamania smaku. U mnie była to pyszna konfitura malinowa.
Inspirację na tę pastę znalazłam w książce “Cała Obfitość” i zgodnie z sugestią autora, wierzch kanapek z pastą ozdabiam dużą ilością siekanej natki pietruszki i cienkimi piórkami surowej cebuli.
Bułeczki scones to pyszna i prosta propozycja na śniadanie. To coś pomiędzy bułeczką a kruchym ciasteczkiem, najlepiej smakują na ciepło z masłem i dżemem. Do ich przygotowania nie potrzebujecie żadnych skomplikowanych składników.
Biała rzodkiew to taka wielka i biała odmiana rzodkiewki. O ile jednak rzodkiewka może trafić się ostra i paląca w język o tyle rzodkiew jest delikatna i soczysta. Jest świetna na surówkę, z racji neutralnego smaku pasuje do tych mocniejszych jak np. por.
Pyszna i błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego, z dodatkiem pieczarek i tartej mozzarelli. Jak dla mnie idealne danie jako poczęstunek dla gości czy do podjadania na wieczór filmowy.
To szybki i prosty przepis na przekąskę z ciasta francuskiego. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, chwilę po przygotowaniu.
Najlepszy sposób na odświeżenie starego pieczywa. Można użyć chleba, bułki ale najlepsza jest chałka. Utopione w jajku, usmażone na maśle polane miodem i posypane owocami i chrupiącymi płatkami migdałów. Mega pyszne. I mówi to osoba, która nie przepada za śniadaniami na słodko:)
Na pewno są tutaj fani delikatnej, chrupiącej sałaty lodowej. Mam dla was dobrą surówkę w stylu duńskim z sałaty lodowej, marchewki, kiszonych ogórków, białej cebuli i sosu jogurtowo – musztardowego.