Kaszę gotujemy w bulionie z dodatkiem ziela i liści laurowych według przepisu na opakowaniu do wchłonięcia płynu. Pieczarki przesmażony na oleju z cebulą. Dodajemy przyprawy. Przekładamy do rozdrabniacza i mielimy na gładko...
Jak sprawić, aby trochę słońca pojawiło się w tę zapowiadającą się deszczowo majówkę? Na przykład piekąc te żółciutkie mini serniczki z lemon curd! Swój piękny słoneczny kolor zawdzięczają angielskiemu kremowi cytrynowemu przygotowanemu na jajkach z dodatkiem masła.
Kilka podstawowych składników wystarczy, żeby upiec aromatyczne i smaczne ciasto z letnimi owocami. Polecam owoce o kwaskowatym posmaku, który sanowi przeciwwagę do słodyczy ciasta. Szybkie ciasto na majówkę, na piknik i na leniwe popołudnia 🙂
Dzisiaj wrzucam do blendera wszystko co mam pod ręką. Staram się tylko dobrać tak smaki, żeby do siebie pasowały. Moja dzisiejsza propozycja to burak z jabłkiem oraz grejpfrut i kilka listków mięty. Efekt zaskakujący ale raczej w pozytywną stronę.
Delikatne, mięciutkie bułeczki z dużą ilością sezamu. Pyszne!
Super się sprawdzą jako bułki do różnego rodzaju burgerów, ale jako śniadaniowe bułeczki wypełnione sałatą, serem i jakąś wędliną też będą pyszne.
Moja kolejna pasta do chleba jest bardzo prosta. To połączenie fety i suszonych pomidorów. Użyłam pomidorów w zalewie i dolałam jeszcze trochę tej aromatyzowanej oliwy. Moja feta była trochę zbita więc oliwa ją nieco rozrzedziła jednocześnie nadała bardziej ziołowego smaku.
Czy próbowaliście kiedyś upiec chleb w żeliwnym garnku lub naczyniu żaroodpornym? Skórka wychodzi fantastycznie chrupiąca! Tym razem do prostego ciasta na chleb pszenny na zakwasie przemyciłam pokrojone w kostkę jabłko. Możecie dodać również ulubione zioła
Dzisiaj bierzemy się za łodygę brokułu, która w większości domów ląduje po prostu w koszu. Przyznam się, że sama kiedyś ją wyrzucałam, jednak na szczęście zmieniłam podejście. Jak się okazuje łodyga brokułu posiada większe ilości składników odżywczych, witamin i błonnika niż kwiaty tego warzywa, czyli "różyczki" które są zjadane najczęściej. Tych, których nie przekonują właściwości zdrowotne może przekona fakt, że łodyga brokułu to ok. 50% porcji, którą kupujemy.
Ostatnio przetestowałam przepis na schab, znaleziony na blogu Ania gotuje.
Mięso to wyszło tak dobre, że z całą pewnością będzie pojawiać się u nas częściej.
W zasadzie to w smaku jakoś mi użyta zielenina nie przebijała, ale wyszły tak dobre, mięciutkie i kruche, aż na samo wspomnienie mam znów na nie ochotę (a co lepsze, za schabem jakoś szczególnie nie przepadam;) ).
Płatki migdałowe pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem, aromatem migdałowym i śmietaną.Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.Jajko i żółtko ubić z cukrem na puszystą masę.Mleko podgrzać tak aby było letnie.Masło roztopić...
Szparagi owinięte szynką parmeńską, makaronem do lazanii i zapieczone pod beszamelem, to bardzo fajna i ciekawa propozycja.
Jedyne czego żałuję, to że nie zrobiłam zdjęcia szparagów w przekroju 😉 no i mogłam potrzymać jeszcze ze 2-3 minutki dłużej, aby ser mocniej się przyrumienił.
Mimo stosunkowo długiego czasu oczekiwania te okrągłe placki są zdecydowanie warte zachodu. Chlebki pita na zaczynie poolish wychodzą puszyste, pełne pięknych bąbli i tak delikatne, że tych ze sklepu już nigdy więcej nie ruszycie.
Nowy tydzień zaczynamy koktajlem owocowo - warzywnym z burakiem, marchewką, jabłkami, ananasem i bananem. Taka bomba witaminowa, bardzo smaczna i odżywcza :-) Robicie takie koktajle? My dość często :-)
Te bułki zawsze będą mi się kojarzyły z wakacjami u dziadków. Nadal pamiętam ten smak miękkiej bułki posmarowanej masłem, dżemem lub miodem, zjadanej w towarzystwie kakao lub jogurtu 😉 Z pewnością