Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką
Prosty przepis na pyszne, puszyste ciasto z jabłkami i chrupiącą kruszonką. Chociaż ciasto ucierane gości na naszych stołach głównie latem, a jabłka zazwyczaj trafiają do tradycyjnej szarlotki to zachęcam do wypróbowania jesiennej wersji tego wypieku z cudownie pachnącym cynamonem, maślaną kruszonką i płatkami podpieczonych migdałów.
Składniki
- 130 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 290 g masła (250 g w temp. pokojowej)
- 5 jajek
- 220 g mąki tortowej
- 55 g mąki ziemniaczanej
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiata łyżeczka cynamonu
- 4 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 g cukru pudru
- 2 łyżki płatków migdałowych
Dodatkowo
- tortownica o śr. 28 cm
- papier do pieczenia
Przygotowanie
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na 8 równych części. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z 1 łyżką cukru oraz 2 szczyptami cynamonu.
W osobnej misce umieszczamy 40 g mąki tortowej 40 g zimnego masła oraz 40 g cukru pudru zagniatamy, aż uzyskamy kruszonkę.
Masło (250 g w temp. pokojowej) miksujemy z cukrem (120 g) oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku. Mąkę tortową (180 g), ziemniaczaną, proszek do pieczenia i 1/2 łyżeczki cynamonu przesiewamy przez sitko i dokładnie mieszamy z resztą składników.
Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Boki tortownicy można posmarować masłem i opruszyć mąką. Układamy jabłka, posypujemy kruszonką, cynamonem i migdałami.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C (góra/dół) przez ok. 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli na wykałaczce nic nie zostaje ciasto jest gotowe. Choć będzie to ciężkie, należy je zostawić do całkowitego wystygnięcia :)
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!