Łatwe jesienne ciastka francuskie ze śliwkami
Już niejednokrotnie mówiłam (czy raczej pisałam Wam), że szalenie lubię ciasto francuskie. Jednak nigdy nie robię go sama, za to w lodówce w zasadzie zawsze mam przynajmniej jedno opakowanie w zapasie, chłodzone lub zamrożone. Można kupić naprawdę dobre ciasto francuskie przygotowane na bazie masła i takiego proponuję poszukać. Z pomocą “gotowca” nasz pyszny deser: jesienne ciastka francuskie ze śliwkami jest już w zasadzie gotowy!
Koncepcja ciastek jest bardzo prosta. Na pokrojony w prostokąty arkusz schłodzonego ciasta (to ważne, żeby pracować z chłodnym ciastem francuskim, prosto z lodówki, inaczej staje się zbyt elastyczne i łatwo je rozerwać, z trudem utrzymuje też swój kształt) układamy bardzo cienko pokrojone śliwki, zawijamy brzegi, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, obsypujemy cukrem i …tyle! Ciastka już mogą trafić do pieca i za jakiś kwadrans siadamy zadowoleni, z kubkiem w dłoni i ciepłym ciastkiem, ciesząc się z pięknej jesieni za oknem. Co powiecie na taki plan?!
Najlepiej jest użyć słodkich, miękkich i dojrzałych śliwek, które w zasadzie nie potrzebują już dodatku cukru, a same w trakcie pieczenia ładnie się skarmelizują i będą pyszne jak powidła.
Pamiętajcie, żeby owoce układać na cieście, które jest już ułożone na blaszce do pieczenia. W innym wypadku, będzie Wam bardzo trudno przenieść ciasto obciążone śliwkami na blaszkę, rozerwie się i straci kształt.
Z arkusza ciasta upiekłam 8 dużych ciastek.
Składniki:- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- cukier - ok. 4 łyżki, najlepiej duże kryształy
- jajko - 1 szt
- śliwki - ok 10 dojrzałych sztuk
- cynamon - opcjonalnie
Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie podziel na prostokąty wielkości mniej więcej tabliczki czekolady. Ułóż je na blaszce, zawiń do środka brzeg każdego ciastka (ok. 0,5-1 cm). Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki, a następnie pokrój w cienkie (!) plasterki. Owoce układaj na środku każdego ciastka tak, by kawałki nachodziły na siebie jak wachlarz.
Brzeg każdego ciastka obsyp grubym cukrem.
Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz, aż ciastka będą złoto-brązowe, ok. 15 minut. Przed podaniem ostudź.
***
Jeśli masz ochotę na inny deser ze śliwkami, spróbuj koniecznie Łatwe ciasto ze śliwkami, przepis znajdziesz TUTAJ.