Cruffins przepis podstawowy

Cruffins  przepis podstawowy



Zdjęcie - Cruffins  przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCruffins to połączenie muffina z croissantem. Stworzony przez Kate Reid z Lune Croissanterie w Melbourne w Australii w 2013 roku. Następnie spopularyzowany i zarejestrowany przez Holmesa Bakehouse'a z San Francisco. Istnieją w wielu odmianach. Warto poszukać w internecie.

Wspaniałe do kawy. Można wytarzać go w cukrze z cynamonem.


400 g mąki

24 g cukru + cukier puder do posypania

80 ml wody

80 g mleka

7 g suchych drożdży

16 g masła do ciasta + ok 100 g masła do smarowania miedzy warstwami

1 jajko

8 g soli

Drożdże rozpuść w 15 ml wody i odstaw na kilka minut aby zaczęły pracować. Przesiej mąkę. 350 g mąki zmieszaj z cukrem i solą. Dodaj ciepłe mleko, resztę wody, drożdże i jajko. Wstępnie zagnieć ciasto. Dodaj 16 g masła i wyrabiaj dalej dodając/podsypując pozostałą mąką (50 g). Uformuj kulkę i odstaw do wyrośnięcia na 45 min.

Po wyrośnięciu podziel na 6 porcji i uformuj małe kulki. Pozostaw na 20 min do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Rozwałkuj każdą kulkę na elipsy lub prostokąty o wymiarach ok 18/28 cm. Każdy płat posmaruj masłem po jednej stronie (masło ma być bardzo miękkie ale nie rozpuszczone). Zaczynając od krótszego brzegu zwiń w rulon każdy płat masłem do środka. Pozostaw na kilka minut - w międzyczasie wysmaruj formę do muffinów masłem. Każdy rulon przetnij wzdłuż i z każdej połówki rulonu uformuj cruffina zawijając w okrąg/węzeł (przeciętą częścią na zewnątrz) a końcówkę podwiń pod spód. Powstałe 12 Cruffinów umieść w formach i pozostaw do wyrośnięcia na 45 min. Piecz w temperaturze 220°C przez 15 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.


Zdjęcie - Cruffins  przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




























Kategorie przepisów