Surówka z kiszonych ogórków
Przyszła jesień najwyższa więc pora aby pomyśleć o wzmocnieniu odporności. Choć co roku o tej porze staramy się łykać witaminki by jak najdłużej unikać infekcji, to tej jesieni jest to szczególnie ważne. I nie tylko z powodu zagrożenia koronawirusem, ale też trudniejszego dostępu do lekarzy i potencjalnych problemów z uzyskaniem porady. Mamy takie czasy, że strach chorować, więc staram się dbać o odporność całej rodziny tak jak potrafię. A ponieważ gorąco wierzę, że lepiej zdrowo się odżywiać niż łykać pastylki, to nastawiłam buraki na zakwas do picia, w lodówce mam zapas kiszonek w postaci kapusty, ogórków, rzodkiewek, marchewek, bo nie wiem czy wiecie, ale kisić można wszystkie warzywa, nie tylko ogórki i kapustę. Przygotowuję z nich surówki, dodaję do sałatek, kanapek. Kiszonki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zakwas z buraków czy z kapusty to naturalne napoje probiotyczne, bogate w witaminy, żywe kultury bakterii, które regulują metabolizm, wzmacniają odporność, poprawiają trawienie i stymulują wzrost zdrowego mikrobionu. Dbajcie o siebie kochani i trzymajcie się zdrowo!
Składniki:
5 ogórków kiszonych
1 marchew
2 dymki ze szczypiorkiem
kilka gałązek koperku
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
3 łyżki oliwy
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w cienkie pół plastry. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Dymkę ze szczypiorkiem i koperek drobno siekamy. Z oliwy i syropu klonowego lub miodu przygotowujemy sos. Warzywa mieszamy w misce, polewamy sosem i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.