Kapusta czerwona do słoików
Kapusta czerwona do słoików na zimę.
Bardzo łatwy przepis na przepyszną surówkę z kapusty czerwonej do słoików na zimę, w zalewie słodko-kwaśnej. Przed włożeniem do słoików kapusta czerwona jest gotowana i na ciepło wkładana do słoików. Surówka z kapusty czerwonej doskonale pasuje do obiadu, a szczególnie wybitnie smakuje podana do pieczonej kaczki. Kapusta jest chrupiąca i ma świetny, dopracowany smak. Można ją przygotować na różne sposoby. Ta surówka jest z dodatkiem marchewki i cebuli, można dodać starte jabłka. Sałatka najlepiej smakuje na zimno.
Kapusta czerwona do słoików - składniki:
- 3 kg kapusty czerwonej, cienko poszatkowanej
- 1 kg cebuli, posiekanej
- 1 kg marchewki startej na tarce do warzyw o dużych oczkach
- sól niejodowana do smaku
- 2 litry wody stołowej
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 2 szklanki cukru
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Kapusta czerwona do słoików - przepis krok po kroku:
Krok 1.
- Poszatkowaną kapustę nasolić i odstawić na około 3 godziny.
- Posiekaną cebulę nasolić i odstawić na 3 godziny
- Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować, cukier rozpuścić.
- Następnie wrzucić czerwoną kapustę, posiekaną cebulę, startą marchew, zamieszać. Całość gotować, aż kapusta będzie miękka. Na koniec posolić sałatkę z kapusty czerwonej do smaku.
- Gorącą kapustę czerwoną nakładać do czystych i wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić. Zapasteryzować.
Kapusta czerwona do słoików.