Maślane bułki do burgerów

Maślane bułki do burgerów

Zdjęcie - Maślane bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świat stanął w miejscu, do domu przenieśliśmy nawet burgerownie. Oczywiście, zachęcam do wspierania lokali koło domu i zamawianie z nich ulubionych kanapek, ale naprawdę wspaniałe burgery możecie przygotować też sami, we własnej kuchni. Zaryzykuję przy okazji tezę, że nie “środek” o dobrym burgerze świadczy, tylko bułka. Bułka to podstawa. To bułka robi robotę. Musi być miękka, ale nie gąbczasta, pachnieć masłem, być lekko tylko słodka. Po prostu idealna- i na takie bułki hamburgerowe dziś Was zapraszam.

Zdjęcie - Maślane bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od razu uprzedzam, że otrzymacie naprawdę delikatne ciasto, do pracy z którym konieczne jest podsypywanie go  co jakiś czas mąką. Warto się jednak chwilę z nim pobawić, bo upieczone bułeczki do burgerów będą naprawdę pyszne i idealne do burgerów (ja podałam je z dodatkiem wegeńskich burgerów z fasoli i soczewicy, świeżymi warzywami i wegańskim majonezem czosnkowym :) Jeśli też macie ochotę na jakąś alternatywę dla wołowych hamburgerów, polecam np. kotleciki z ciecierzycy i marchewki, na które przepis znajdziecie na blogu, o TUTAJ.

Wierzch bułeczek posypałam czarnuszką (podobno dobrze robi na trawienie;), ale naturalnie  możecie użyć klasycznego dodatku- ziaren sezamu.

Zdjęcie - Maślane bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upiekłam 6 naprawdę dużych bułek, możecie przygotować też 8 w standardowym rozmiarze.

Składniki:
  • mąka pszenna - 450 g + do podsypania
  • mleko - 1/3 szklanki
  • woda - 1 szklanka
  • masło - 80 g, roztopione i ostudzone
  • jajko - 1 szt+ 1 szt do posmarowania wierzchu bułeczek
  • drożdże suszone - 2 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • sezam, czernuszka... - do posypania wierzchu, ok. 1 łyżka
Przygotowanie:

To ciasto drożdżowe, pamiętam więc, by wszystkie składniki miały temp. pokojową, a woda i mleko były lekko ciepłe- ciasto będzie wtedy lepiej wyrastać!

Do misy (np. miksera) wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, a następnie wlej lekko ciepłe mleko, wodę oraz dodaj masło (roztopione i ostudzone), wbij jajko. Wszystkie składniki wyrabiaj (ok. 5-10 minut- najlepiej zrobić to “hakiem” miksera), aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki.

Misę z ciastem przykryj np. folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie podziel ciasto na 6-8 równych części. Z każdej uformuj bułeczkę i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bułeczki lekko ściereczką lnianą lub folią i odstaw na kolejne 30 min- godzinę. Wierzch wyrośniętych bułek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarenkami sezamu lub czarnuszki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 20 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Przed podaniem możesz je ponownie podgrzać w piekarniku lub na patelni (przecięte na pół).

***

Na wszelki wypadek podrzucam przy okazji drugi, równie dobry, przepis na bułeczki do burgerów, o TUTAJ.

Kategorie przepisów