Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym

Zdjęcie - Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój synek właśnie jesienią obchodzi urodziny, więc zawsze w tym czasie mam pretekst, żeby upiec coś wyjątkowego, pasującego przy tym do pory roku. W 2012 był to tort marchewkowy, który (co widzę po statystykach) nadal bardzo lubicie (TUTAJ link), w tym roku zaś obłędnie pyszny Tort Dyniowy z Kremem Waniliowym. Tak, był tak dobry, że zasługuje na wielkie litery w nazwie!;)

Zdjęcie - Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najważniejszym składnikiem każdego ciasta dyniowego jest … oczywiście dynia, a w zasadzie puree z dyni, czyli dynia upieczona i zmiksowana na gładki krem- zamieściłam nawet na blogu osobny wpis, w którym krok po kroku pokazuję jak takie puree wykonać- TUTAJ link. Ja najbardziej lubię wykorzystać dynie odmiany Hokkaido. Jest słodka i pyszna, ale jej największą zaletą jest to, że nie trzeba jej obierać- po upieczeniu skórka jest zupełnie miękka i w 100% jadalna- zawsze to trochę roboty mniej ;)

Zdjęcie - Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blaty ciasta do dzisiejszego tortu dyniowego upiekłam w dwóch takich samych foremkach o średnicy ok.20 cm każda. Możesz wykorzystać także jedną większą blaszkę, tylko pamiętaj, aby odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.

Zdjęcie - Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oprócz kremu, między warstwy ciasta, włożyłam także czerwone porzeczki podgrzane uprzednio z odrobiną cukru i lekko zagęszczone mąką ziemniaczaną. Możecie zamiast nich użyć dowolnego kwaskowatego (!) dżemu np. pigwowego, z aronii  czy czarnej porzeczki. Ma to być (opcjonalny) kontrapunkt dla słodyczy całego tortu.

Zdjęcie - Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ ciasto ma w sobie olej i puree dyniowe, naprawdę długo zachowuje świeżość i jest wilgotne przez kilka dni (oczywiście zakładając, że tak długo wytrzyma niezjedzone ;)

I już ostatnia uwaga, na koniec, aby krem był naprawdę pyszny, użyjcie do niego ziarenek z laski prawdziwej wanilii, naturalnego ekstraktu waniliowego lub naprawdę dobrego cukru z naturalną wanilią. To robi różnicę!

Składniki:
  • Ciasto:
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cynamon - 1/2 łyżeczki, mielony
  • goździki, kardamon, kolendra - mielone, po 1/4 łyżeczki każdej z przypraw
  • jajko - 4 szt
  • olej - 1 szklanka
  • cukier brązowy - 1 i 1/4 szklanki
  • puree z dyni - 2 szklanki
  • Krem waniliowy:
  • masło - 100 g, miękkie
  • mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • serek kremowy - 1 opakowanie (125g), naturalny, typu Philadelphia
  • cukier - do smaku, ok. 4 łyżki
  • naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • kwaskowaty dżem np. z pigwy, czarnej porzeczki, rokitnika - 3-4 łyżki, opcjonalnie
Przygotowanie:

Puree dyniowe przygotuj wg. TEGO przepisu.

W misce połącz “mokre” składniki ciasta: olej, jaja, puree z dyni i cukier. Dodaj składniki “suche”: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy korzenne. Wymieszaj wszystkie składniki, aby nie było grudek.

Gotowe ciasto przelej do dwóch foremek o średnicy ok. 20 cm każda lub jednej większej, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 40 minut, do “suchego patyczka”. Ostudź.

Przygotuj krem:

W misce miksera rozetrzyj miękkie masło z cukrem i wanilią, aż stanie się puszyste. Ciągle miksując dodawaj kolejno, łyżka po łyżce, oba serki: mascarpone i serek kremowy. Ubijaj, aż uzyskasz jednolity krem. Posmakuj, w razie konieczności dopraw do smaku cukrem.

Mniej więcej połową kremu przełóż ciasto , możesz dodać też między blaty kwaskowaty dżem np. z pigwy lub rokitnika. Nałóż drugi blat i na jego wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Aby krem równo się rozsmarował maczaj płaski nóż w gorącej wodzie.

Ciasto podawaj w temp. pokojowej, przechowuj pod przykryciem.

***

A pod TYM linkiem znajdziesz dodatkowych 15 pomysłów na dania z dynią w roli głównej!

Przepisy z tych kategorii

Koktajl buraczany z ananasem

Koktajl buraczany z ananasem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z tortellini i kurczakiem

Sałatka z tortellini i kurczak…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pasta rogalowa

Pasta rogalowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kalafior pieczony … z rodzynkami

Kalafior pieczony … z rodzynka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Zupa z pieczonej dyni i pomido…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dubu jorim - tofu po koreańsku
1

Dubu jorim - tofu po koreańsku

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Ciasto marchewkowe
1

Ciasto marchewkowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kanapka  z awokado i smażonymi pieczarkami
2

Kanapka z awokado i smażonymi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dyniowa owsianka z masłem orzechowym
1

Dyniowa owsianka z masłem orze…

food² food²
Food Square

Buraczki zasmażane
1

Buraczki zasmażane

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Zupa dyniowa na mleczku kokosowym

Zupa dyniowa na mleczku kokoso…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu