Ciasto kawowe z gruszką
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Co zrobić kiedy pandemia w toku, cmentarze pozamykane do tego ta przygnębiająca pogoda? Sposobem na poprawienie humoru może być kawałek pysznego ciasta. Ciasta, nieco improwizowanego bo kiedy brzoskwinie okazały się być gruszkami trzeba było skomponować smaki tak aby do siebie pasowały. Połączenie gruszek z musem kawowym wyszło zaskakująco dobre i od dzisiaj będę łączyć te smaki częściej.
Składniki- Składniki na biszkopt:
- jajka - 5 szt.
- mąka - 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 5 łyżek
- sól - szczypta
- Składniki na krem kawowy:
- śmietanka 30% - 400 ml
- serek mascarpone - 250 g
- kawa espresso - 250 ml
- cukier puder do smaku - ok. 4 łyżek
- żelatyna - 3 łyżeczki
- Dodatkowo:
- gruszki w syropie - 1 puszka
- kawa mielona - do posypania
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania usztywnić pianę cukrem i ubijać aż stanie się gładka, lśniąca i sztywna.
Do piany dodać rozmieszane żółtka i wymieszać. Następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 32/34 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 min.
Zaparzyć espresso, rozpuścić w niej żelatynę. Serek mascarpone ubić lekko z cukrem, dodać śmietankę i ubijać aż stanie się sztywna i puszysta. Należy uważać ponieważ bardzo łatwo jest ten moment przegapić i masa może się zamienić w masło. Pod koniec ubijania dodać kawę z żelatyną i ubijać tylko do dokładnego wymieszania się składników.
Gruszki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Syrop można wykorzystać do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat ułożyć w blaszce, nasączyć, wyłożyć cienką warstwę kremu kawowego, ułożyć warstwę gruszek, następnie przykryć cienką warstwą kremu. Przyłożyć drugi biszkopt i lekko docisnąć. Ponownie nasączyć biszkopt, posmarować resztą masy kawowej i posypać mieloną kawą. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)