Dyniowa owsianka z masłem orzechowym
Czy jesienią też czujecie większe zapotrzebowanie na owsianki? Dla mnie przez połowę roku mogą one praktycznie nie istnieć, ale gdy nadchodzą chłodniejsze dni, mam ochotę zaczynać każdy dzień od takiej rozgrzewającej miseczki pełnej dobra. Ta dyniowa owsianka z masłem orzechowym jest moim zdaniem jednym z lepszych sposobów na rozpoczęcie chłodnego jesiennego dnia. Cudownie pachnie korzennymi przyprawami i ma apetyczny żółty kolor, który potrafi rozpogodzić nawet najbardziej deszczowy poranek. ?
Gdy sezon na dynie trwa w najlepsze, często piekę je w ilościach hurtowych, a następnie miksuję na purée i dodaję do różnych potraw. Tak właśnie było z tą owsianką. Najpierw ugotowałem płatki z mlekiem kokosowym (możecie je zamienić swoim ulubionym napojem roślinnym, ale wtedy dodajcie je również zamiast wody), a następnie dodałem spontanicznie dyniowy przecier, masło orzechowe, cynamon, imbir i odrobinę kurkumy dla spotęgowania koloru. Gotową owsiankę podałem z orzechami włoskimi i pistacjami, nadającymi element chrupkości oraz syropem klonowym, aby jednak zyskać odrobinę więcej słodyczy. Oczywiście możecie tutaj postawić na swoje ulubione dodatki i to, co akurat macie pod ręką. Wszelkie świeże, prażone krótko na patelni oraz suszone owoce, orzechy, pestki i nasiona sprawdzą się znakomicie. Jestem przekonany, że ta dyniowa owsianka z masłem orzechowym rozgrzeje Was od środka i poprawi nastrój już od rana. Gorąco polecam o tej porze roku. ?
Dyniowa owsianka z masłem orzechowym Łukasz Czy jesienią też czujecie większe zapotrzebowanie na owsianki? Dla mnie przez połowę roku mogą one praktycznie nie istnieć, ale gdy nadchodzą chłodniejsze… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
SKŁADNIKI
Dyniowa owsianka:
- 1,5 szklanki wody (375 ml)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 1 szklanka płatków owsianych (120 g)
- 1 szklanka purée z dyni* (250 g)
- 3 łyżki masła orzechowego (80 g)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta soli
Do podania:
- 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego albo z agawy
- garść orzechów włoskich
- garść niesolonych pistacji
- odrobina mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Wsyp płatki owsiane i gotuj je przez około 5 minut, aby zmiękły.
- Kolejno wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez kolejne 5 minut, aż powstanie gęsta owsianka.
- Następnie dodaj purée z dyni, masło orzechowe i przyprawy. Całość gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania ulubionej konsystencji. Gdyby owsianka była za gęsta, możesz dolać więcej wody lub mleka.
- Owsiankę przełóż do 2 miseczek, polej miodem lub syropem klonowym i posyp posiekanymi orzechami oraz odrobiną cynamonu.
UWAGI
*Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek i pokrojoną na mniejsze cząstki dynię (polecam odmianę hokkaido) w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości (około 30 minut). Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy, a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, obierz ją ze skórki i zmiksuj na purée.