Kotlet Strindberg


- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Wyszperałam w Internecie przepis na kotleta schabowego, o którym nigdy wcześniej nie słyszałam, bo chyba jest on bardziej popularny na zachodzie Polski. Mięso przed panierowaniem smaruje się musztardą i obtacza cebulą, następnie macza w jajku i mące lub bułce. Kotlet smakuje naprawdę bardzo dobrze. Warto sobie wprowadzić takie urozmaicenie.
Składniki- karkówka lub schab - 4 plastry
- jajka - 2 szt.
- cebula - 2 szt.
- musztarda - do posmarowania
- bułka tarta - do panierowania
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej - do smażenia
Mięso rozbić tłuczkiem jak najcieniej. Posypać solą i pieprzem z każdej strony. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać za pomocą widelca, można dodać odrobię mleka.
Każdy plaster mięsa posmarować musztardą z obu stron, obtoczyć w cebuli. Trzeba sobie pomóc dłonią, ale cebula bez problemu przykleja się do musztardy. Następnie obtoczyć kotleta w jajku i bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Smacznego:)