Kruche ciasto z wiśniami
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 40minuty
Kruche ciasto z wiśniami czyli znane w świecie jako cherry pie. Ze wszystkich ciast najbardziej lubię kruche, mam już swoje opracowane proporcje, używam sprawdzonych, zawsze tych samych składników, i tylko w środek za każdym razem inne owoce wkładam. Dzisiaj wiśnie bo drzewa uginają się od ciężaru.
Mój cherry pie zachwycił wszystkich. Ciasto upieczone przed południem zniknęło do wieczora. Podpiekłam spód, ponieważ wiśnie mają dużo soku i dodatkowo obtoczyłam je w mące ziemniaczanej. Można też spód wysypać bułką tartą ale ja tego nie lubię. Do wiśni świetnie pasują też migdały, dlatego można dodać łyżkę likieru amaretto.
Polecam Wam takie proste ciasto na lato:)
Składniki- Składniki na ciasto:
- masło - 200 g
- cukier puder - 100 g
- mąka - 300 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajka - 4 szt.
- ew. zimna woda - 2 łyżki
- sól - szczypta
- Składniki na nadzienie:
- wiśnie - 500-600 g
- cukier - 3 łyżki
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- Do posypania:
- cukier puder - 2 łyżki
Zimne masło posiekać z przesianą mąką, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Gdy powstanie kruszonka dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. Jeśli nie chce się skleić można dodać 2 łyżki zimnej wody.
Gotowe ciasto podzielić na dwie połowy. Jedną część rozwałkować. Wyłożyć nią blachę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
W tym czasie wydrylować wiśnie, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną , wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na podpieczone ciasto wyłożyć wiśnie, rozwałkować drugą część ciasta i przykryć wiśnie. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min. Po wystudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego:)