Chleb ziołowy – na drożdżach

 

Chleb ziołowy – pyszny, puszysty i aromatyczny !

Chleby drożdżowe robię bardzo często i testowałam już różne przepisy i połączenia, ale co tu dużo mówić zakochałam się w tym chlebie od pierwszego spróbowania ! Zdecydowanie jeden z lepszych jakie ostatnio jadłam i zrobiła. Cudownie puszysty i wyrośnięty z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem pachnącym ziołami ! Do tego odrobina masła i nic więcej nie trzeba 🙂 Chleb świetnie się też sprawdzi jako dodatek do dań. Można zrobić z niego grzanki lub tosty. Zastosować jest wiele 🙂

 

Jeśli kochacie zioła i drożdżowe wypieki to z pewnością ten ziołowy chlebek Wam zasmakuje ☺️

Zdjęcie - Chleb ziołowy – na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb ziołowy drożdżowy – przepis

Składniki:
500 g mąki + do podsypania
30 g świeżych drożdży
100 ml mleka (u mnie ryżowe )
150 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek można dodać też oleju
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
Oliwa + dużo ziół (u mnie mieszanka przeróżnych suszonych ziół jakie tylko znalazłam) ⠀

Chleb piekłam w keksówce o wymiarach 26×12 cm

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Następnie odstawiamy na 10 min. Po tym czasie wlewamy spieniony zaczyn do przesianej mąki. Wlewamy wodę, oliwę i dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką, tak aby nie kleiło się do rąk. Przekładamy ciasto na posypany mąką blat i jeszcze krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy go oliwą z ziołami i składamy na pół. Teraz za pomocą noża tniemy go na mniejsze paski. Każdy zwijamy w harmonijkę i wkładamy do wyłożonej papierem keksówki, następnie wierzch smarujemy oliwą z ziołami. Chlebek zostawiamy do podwojenia objętości. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 30-35 min. (Ja na koniec dopiekłam sam spod już bez foremki). ⠀

Zdjęcie - Chleb ziołowy – na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb ziołowy – na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubicie domowe pieczywo ?

Koniecznie spróbujcie też innych wypieków !

Przepisy z tych kategorii

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą

Sałatka z kaszą jaglaną, piecz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cukier miętowy

Cukier miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem pietr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bulgur z bobem i ziołami
2

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje
8

Sosy do sałatek i surówek – cz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Pieczone młode ziemniaki
1

Pieczone młode ziemniaki

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tort czekoladowo miętowy z truskawkami
1

Tort czekoladowo miętowy z tru…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bagietki czosnkowo-pietruszkowe
1

Bagietki czosnkowo-pietruszkow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
1

Odrywany chlebek ziołowo czosn…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bulgur z ziołami, słonecznikiem i chili
2

Bulgur z ziołami, słonecznikie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy