Chleb ziołowy – na drożdżach

 

Chleb ziołowy – pyszny, puszysty i aromatyczny !

Chleby drożdżowe robię bardzo często i testowałam już różne przepisy i połączenia, ale co tu dużo mówić zakochałam się w tym chlebie od pierwszego spróbowania ! Zdecydowanie jeden z lepszych jakie ostatnio jadłam i zrobiła. Cudownie puszysty i wyrośnięty z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem pachnącym ziołami ! Do tego odrobina masła i nic więcej nie trzeba 🙂 Chleb świetnie się też sprawdzi jako dodatek do dań. Można zrobić z niego grzanki lub tosty. Zastosować jest wiele 🙂

 

Jeśli kochacie zioła i drożdżowe wypieki to z pewnością ten ziołowy chlebek Wam zasmakuje ☺️

Zdjęcie - Chleb ziołowy – na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb ziołowy drożdżowy – przepis

Składniki:
500 g mąki + do podsypania
30 g świeżych drożdży
100 ml mleka (u mnie ryżowe )
150 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek można dodać też oleju
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
Oliwa + dużo ziół (u mnie mieszanka przeróżnych suszonych ziół jakie tylko znalazłam) ⠀

Chleb piekłam w keksówce o wymiarach 26×12 cm

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Następnie odstawiamy na 10 min. Po tym czasie wlewamy spieniony zaczyn do przesianej mąki. Wlewamy wodę, oliwę i dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką, tak aby nie kleiło się do rąk. Przekładamy ciasto na posypany mąką blat i jeszcze krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy go oliwą z ziołami i składamy na pół. Teraz za pomocą noża tniemy go na mniejsze paski. Każdy zwijamy w harmonijkę i wkładamy do wyłożonej papierem keksówki, następnie wierzch smarujemy oliwą z ziołami. Chlebek zostawiamy do podwojenia objętości. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 30-35 min. (Ja na koniec dopiekłam sam spod już bez foremki). ⠀

Zdjęcie - Chleb ziołowy – na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb ziołowy – na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubicie domowe pieczywo ?

Koniecznie spróbujcie też innych wypieków !

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą
1

Sałatka z młodej cukinii z mię…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z kapusty z ziołami
2

Surówka z kapusty z ziołami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim
2

Sałatka ziemniaczana z ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chleb z ziołami na zakwasie
1

Chleb z ziołami na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach
1

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą
1

Sałatka z kaszą jaglaną, piecz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
3

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli
1

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką
1

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu