Chleb ziołowy – na drożdżach
Chleb ziołowy – pyszny, puszysty i aromatyczny !
Chleby drożdżowe robię bardzo często i testowałam już różne przepisy i połączenia, ale co tu dużo mówić zakochałam się w tym chlebie od pierwszego spróbowania ! Zdecydowanie jeden z lepszych jakie ostatnio jadłam i zrobiła. Cudownie puszysty i wyrośnięty z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem pachnącym ziołami ! Do tego odrobina masła i nic więcej nie trzeba ? Chleb świetnie się też sprawdzi jako dodatek do dań. Można zrobić z niego grzanki lub tosty. Zastosować jest wiele ?
Jeśli kochacie zioła i drożdżowe wypieki to z pewnością ten ziołowy chlebek Wam zasmakuje ☺️
Chleb ziołowy drożdżowy – przepis
Składniki:
500 g mąki + do podsypania
30 g świeżych drożdży
100 ml mleka (u mnie ryżowe )
150 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek można dodać też oleju
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
Oliwa + dużo ziół (u mnie mieszanka przeróżnych suszonych ziół jakie tylko znalazłam) ⠀
Chleb piekłam w keksówce o wymiarach 26×12 cm
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Następnie odstawiamy na 10 min. Po tym czasie wlewamy spieniony zaczyn do przesianej mąki. Wlewamy wodę, oliwę i dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką, tak aby nie kleiło się do rąk. Przekładamy ciasto na posypany mąką blat i jeszcze krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy go oliwą z ziołami i składamy na pół. Teraz za pomocą noża tniemy go na mniejsze paski. Każdy zwijamy w harmonijkę i wkładamy do wyłożonej papierem keksówki, następnie wierzch smarujemy oliwą z ziołami. Chlebek zostawiamy do podwojenia objętości. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 30-35 min. (Ja na koniec dopiekłam sam spod już bez foremki). ⠀
Lubicie domowe pieczywo ?
Koniecznie spróbujcie też innych wypieków !