Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami

Jeżeli śledzicie tego bloga wystarczająco długo, to pewnie zauważyliście, jak wielkim uwielbieniem darzę bezowe wypieki. To zdecydowanie mój ulubiony sposób na utylizację nadmiaru białek znajdujących się w zamrażarce (a tak naprawdę dobra wymówka, aby upiec Pavlovą). Drugą moją największą miłością jest lemon curd — angielski krem cytrynowy na bazie jajek oraz masła. Uwielbiam go za tę kwaskową nutę przełamaną słodyczą, kremową konsystencję oraz delikatny maślany smak. Dlatego tak często towarzyszy on przeróżnym wypiekom, na które przepisami się z Wami dzielę. Z tego rzewnego uczucia do tych słodkości narodził się obłędny tort bezowy z kremem cytrynowym, który mam nadzieję, że skradnie serce niejednego łasucha.

Trzy chrupiące bezowe blaty pokryłem śmietaną ubitą z serkiem mascarpone i przełożyłem aksamitnym lemon curdem, który wspaniale równoważy słodycz deseru. Dodatkowo tort wieńczą pokruszone pistacje, nadające sznytu i charakteru. W przepisie polecam wykorzystać te niesolone ze względu na apetyczniejszy zielony kolor, ale solone w równie ciekawy sposób przełamią konwenanse, więc wybór pozostawiam już Wam. ? W środku lata ten tort bezowy z kremem cytrynowym możecie również ozdobić świeżymi owocami. W końcu malin, jeżyn, jagód, truskawek i porzeczek jest teraz pod dostatkiem i grzechem byłoby ich nie wykorzystać. ? Dlatego postawcie na własną inwencję i przygotujcie go po swojemu, a niech ten przepis będzie dla Was po prostu smakowitą inspiracją. Dodam jeszcze tylko, że tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami można upiec nie tylko latem, bo o każdej porze roku będzie smakował równie dobrze i rozpromieni nawet najbardziej pochmurne dni! ?

Zdjęcie - Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tort bezowy z kremem cytrynowym Łukasz Jeżeli śledzicie tego bloga wystarczająco długo, to pewnie zauważyliście, jak wielkim uwielbieniem darzę bezowe wypieki. To zdecydowanie mój ulubiony sposób na utylizację… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska 

Ilość porcji: 12-16
Czas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 1 godzina 30 minut 1 godzina 30 minut 

SKŁADNIKI

Blaty bezowe:

  • 10 białek (ok. 360 g)
  • 600 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki octu winnego
  • szczypta soli

 

Krem:

  • porcja lemon curd z tego przepisu
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią

 

Dodatkowo:

  • 50 g obranych pistacji (polecam niesolone)

PRZYGOTOWANIE

Blaty bezowe*

  1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny.  Zmiksuj krótko ponownie.
  2. Gotową pianę wyłóż na 3 blachy pokryte papierem do pieczenia z uprzednio narysowanymi 3 okręgami o średnicy ok. 24 cm. Wyrównaj wierzch szpatułką. Boki mogą pozostać nieregularne — tort będzie wyglądał wtedy ciekawiej. (Jeżeli nie posiadasz tylu blach, to podziel składniki na 3 porcje i każdą bezę piecz osobno).
  3. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez 70-80 minut, korzystając z termoobiegu.
  4. Gotowe bezy ostudź w lekko uchylonym piekarniku.

 

Krem

  1. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder, cukier waniliowy oraz ser mascarpone.
  2. Gotową bitą śmietanę możesz delikatnie połączyć szpatułką z kremem cytrynowym. Ja jednak wolę przełożyć nimi tort warstwowo. Wybór pozostawiam Tobie. ?

 

Przed podaniem

  1. W dniu podania blaty bezowe przełóż bitą śmietaną oraz kremem cytrynowym (lemon curd). Najpierw ułóż pierwszy blat bezowy, pokryj go częścią bitej śmietany, a następnie porcją kremu cytrynowego i przykryj kolejnym blatem bezy. Czynność powtórz.
  2. Wierzch tortu również posmaruj bitą śmietaną i kremem cytrynowym, a następnie posyp pokruszonymi pistacjami.
  3. Gotowy tort możesz przechowywać do 2-3 dni w lodówce. Najlepiej smakuje jednak pierwszego dnia, kiedy blaty bezowe są jeszcze chrupiące.

UWAGI

*Blaty bezowe można przygotować z wyprzedzeniem na 2-3 dni przed podaniem tortu.

Kategorie przepisów