Muffiny z jagodami
Dzień dobry :-) Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu wszyscy uwielbiają jagody, te leśne. Córka przepada za pierogami z nimi, ja uwielbiam znowu muffiny. Tym razem pojechaliśmy do lasu na spacer i okazało się, że jest ich mnóstwo, więc nazbieraliśmy. Były gofry z bitą śmietaną i jagodami i zostało jeszcze na muffiny. Muffiny pyszne, przepis znalazłam tutaj (klik) polecam, od razu radzę zrobić podwójną porcję :-) Miłego dnia :-)
Składniki na 12 szt:
- 1 szklanka jagód
- 100 ml oleju
- 125 ml mleka 2%
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Do jednej miski dajemy składniki suche, do drugiej mokre. Następnie suche wsypujemy do mokrych, mieszamy.
2. Na samym końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (u mnie termoobieg), do papilotek nakładamy tak na wysokość 3/4 ciasto. Babeczki pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i gotowe :-) Smacznego :-)