Pomysł na dość szybki obiad w stylu włoskim, z jednej patelni. Pomidory mogą być ze słoika lub z puszki, latem lepsze będą świeże pomidory bez skórki. Całość w połączeniu z mozzarellą, smakuje wybornie.
Marchew ugotować al dente w osolonej wodzie.Marchew ostudzić , a następnie pokroić w talarki.Ocet winny, sól, musztardę, syrop klonowy wymieszać, a następnie dodać olej.Kiedy składniki się połączą dodać pieprz i czarną paprykę.
Pomysł na te sympatyczne babeczki walentynkowe z kremem malinowym i sercami z galaretki. Dodatkowo wnętrze muffinek nadziałem lemon curdem, który pozostał mi z innego przepisu. Był to strzał w dziesiątkę, bo babeczki walentynkowe stały się prawdziwym hitem i rozeszły się w okamgnieniu! 🙂
Dahl z soczewicy to wspaniałe i szybkie do przygotowania codzienne danie. Użycie czerwonej lub ewentualnie żółtej soczewicy jest kluczem do sukcesu w tym przypadku. Te odmiany gotują się najszybciej, a gotowa potrawa jest gęsta i kremowa.
Prosty i tani pomysł na obiad. Delikatne pulpety rybne w sosie chrzanowym. Można je przygotować ze świeżej lub mrożonej ryby. Świetnie nada się mintaj lub dorsz.
Choć kotleciki te nazywają się „ziemniaczane” i zawierają ziemniaki w swym składzie, tak na prawdę smakiem bardziej przypominają mi małe omlety. Zdecydowanie dominującym smakiem są tutaj jajka i ser, zaś ziemniaki schodzą na dalszy plan. Przez dodatek piany z białek są delikatne i leciutkie niczym chmurka;)
Tak to już jest, że dodatek jakiegoś serka (tu: ricotty) do ciasta sprawia, że jest równocześnie lekkie i wilgotne- po prostu pyszne! Jeśli więc nie macie czasu, ani ochoty, na czekanie aż drożdżowe na klasyczne pączki wyrośnie- oto nadchodzę z pomocą i przepisem na te urocze mini pączki- racuszki z ricottą.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić.Szalotkę i czosnek posiekać.W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim szalotkę i czosnek, dodać ziemniaki i chwilę je smażyć.Do ziemniaków dodać wodę, sól i pieprz. Zagotować, a następnie dodać rukolę.
Są ciasta, których po zrobieniu jest „za mało”. Są tak dobre, że znikają dosłownie w mgnieniu oka. Do listy takich ciast z pewnością można dopisać napoleonkę.
Szybkie ciasto, przygotowane z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, z masą budyniową i bezpestkowymi winogronami, które nie są tutaj punktem obowiązkowym, a jedynie nadają całości pewnego orzeźwienia.
Chrupiące ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych, z dodatkiem wanilii i naturalnego miodu. Idealna przekąska, do śniadaniówki dla dorosłych i dzieci.
Jabłko i cukinię utrzeć na tarce o grubych oczkach.Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.Cukier puder ubić z jajkami, a następnie domieszać olej i maślankę.
Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź. Drożdże rozpuść w 300 ml zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy.
Giant Donut Cake nadziałem moim ulubionym kremem malinowym na bazie śmietany kremówki. Jest on lekki, owocowy i bardzo przyjemny. Świetnie komponuje się z maślanym ciastem i w dodatku bardzo prosto się go robi.
Pączki te zna chyba cały internet i wcale mnie to nie dziwi. Są rewelacyjne! Kto je zrobi, ten poleca dalej. Ja również nie jestem w tym przypadku wyjątkiem.