Domowe lody owocowe

Zdjęcie - Domowe lody owocowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To bardzo proste domowe lody owocowe, do których przygotowania nie potrzebujecie maszynki do lodów, wystarczy dobry blender/mikser, taki o sporej mocy. Coś w stylu thermomixa sprawdzi się tu idealnie! Jeśli Wasz mikser ma trochę mniej siły, odczekajcie, aż składniki lodów nieco się ocieplą- będzie je łatwiej miksować. Ale po kolei.

Zdjęcie - Domowe lody owocowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowe lody owocowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejsze lody to naprawdę super prosty, a przy tym zdrowy pomysł na domowe lody. Pierwszy raz spotkałam się z nim prawie 10 lat temu na planie mojego programu Dieta Agaty (TU link dla ciekawskich ;). Ich bazą są banany, a dodatkiem lekko kwaskowate owoce (dla równowagi smaku)- ja użyłam truskawek i malin, wiśnie czy jeżyny sprawdzą się też znakomicie! Aby lody były przyjemnie kremowe, dodałam trochę śmietanki kremówki. I tyle- nie trzeba nawet dodawać cukru (banany to sama słodycz!)- lody gotowe!

Zdjęcie - Domowe lody owocowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie prawie 0,5 litra pysznych, zdrowych lodów, bez żadnych sztucznych dodatków. Ja lubię je jeść od razu po przygotowaniu, albo dosłownie po wstawieniu ich na 20 minut do zamrażalnika. Jeśli zamierzacie przechowywać je dłużej, warto co 20 minut przemieszać lody w zamrażalniku (w sumie przez pierwsze 2 godziny od zamrożenia), aby w lodach nie pojawiły się duże kryształki lodu. Deser idealny dla dzieci!

Zdjęcie - Domowe lody owocowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do lodów, zaraz po ich zmiksowaniu, dodałam kilka świeżych, lekko rozgniecionych malin, żeby w kremowej masie pojawiły się miejscami kwaskowate fragmenty owoców, dla kontrastu.

Zdjęcie - Domowe lody owocowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • banan - 200 g
  • truskawki - 200 g (lub wiśnie, jeżyny, maliny...)
  • śmietanka kremówka (30%) - 1/2 szklanki
Przygotowanie:

Banany obierz ze skórki i pokrój w krążki. Razem ze świeżymi owocami (malinami, truskawkami, wiśniami…) włóż do pojemnika i zamroź.

Gdy chcesz przygotować lody, włóż owoce do kielich miksera, wlej śmietankę i zmiksuj wszystkie składniki na puszyste, kremowe lody. W razie konieczności dodaj odrobinę cukru czy miodu (ja nie musiałam).

Lody możesz jeść od razu lub wstawić na 20 minut do zamrażalnika i wtedy podać. W tym momencie dodałam (opcjonalnie) do lodowej masy kilka świeżych malin, aby w lodach pojawiły się kwaskowate fragmenty owoców.

Jeśli chcesz podawać je później, co 20 minut (przez pierwsze 2 godziny w zamrażalniku) mieszaj (np. widelcem) masę, aby nie powstały duże kryształki lodu.

Przepisy z tych kategorii

Fit ciasto waniliowo-kakaowe z bananami z patelni, bez pieczenia

Fit ciasto waniliowo-kakaowe z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Milkshake z masła orzechowego
3

Milkshake z masła orzechowego

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto czekoladowe z cukinią i bananami
2

Ciasto czekoladowe z cukinią i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowe muffiny przepis na 12 sztuk

Czekoladowe muffiny przepis na…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Racuszki na kefirze z jabłkiem i bananem
1

Racuszki na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Grysikowiec z bananami i galaretką – bez pieczenia
1

Grysikowiec z bananami i galar…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i borówkami

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Jogurt z prażonym słonecznikiem i miodem

Jogurt z prażonym słonecznikie…

food² food²
Food Square

Ciasteczka owsiane z batatami (bez pieczenia)

Ciasteczka owsiane z batatami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pudding chia z malinami i nutką cytryny

Pudding chia z malinami i nutk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszonymi pomidorami
1

Surówka z czerwonej kapusty z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu