Domowe lody owocowe
To bardzo proste domowe lody owocowe, do których przygotowania nie potrzebujecie maszynki do lodów, wystarczy dobry blender/mikser, taki o sporej mocy. Coś w stylu thermomixa sprawdzi się tu idealnie! Jeśli Wasz mikser ma trochę mniej siły, odczekajcie, aż składniki lodów nieco się ocieplą- będzie je łatwiej miksować. Ale po kolei.
Dzisiejsze lody to naprawdę super prosty, a przy tym zdrowy pomysł na domowe lody. Pierwszy raz spotkałam się z nim prawie 10 lat temu na planie mojego programu Dieta Agaty (TU link dla ciekawskich ;). Ich bazą są banany, a dodatkiem lekko kwaskowate owoce (dla równowagi smaku)- ja użyłam truskawek i malin, wiśnie czy jeżyny sprawdzą się też znakomicie! Aby lody były przyjemnie kremowe, dodałam trochę śmietanki kremówki. I tyle- nie trzeba nawet dodawać cukru (banany to sama słodycz!)- lody gotowe!
Z podanych proporcji przygotujecie prawie 0,5 litra pysznych, zdrowych lodów, bez żadnych sztucznych dodatków. Ja lubię je jeść od razu po przygotowaniu, albo dosłownie po wstawieniu ich na 20 minut do zamrażalnika. Jeśli zamierzacie przechowywać je dłużej, warto co 20 minut przemieszać lody w zamrażalniku (w sumie przez pierwsze 2 godziny od zamrożenia), aby w lodach nie pojawiły się duże kryształki lodu. Deser idealny dla dzieci!
Do lodów, zaraz po ich zmiksowaniu, dodałam kilka świeżych, lekko rozgniecionych malin, żeby w kremowej masie pojawiły się miejscami kwaskowate fragmenty owoców, dla kontrastu.
Składniki:- banan - 200 g
- truskawki - 200 g (lub wiśnie, jeżyny, maliny...)
- śmietanka kremówka (30%) - 1/2 szklanki
Banany obierz ze skórki i pokrój w krążki. Razem ze świeżymi owocami (malinami, truskawkami, wiśniami…) włóż do pojemnika i zamroź.
Gdy chcesz przygotować lody, włóż owoce do kielich miksera, wlej śmietankę i zmiksuj wszystkie składniki na puszyste, kremowe lody. W razie konieczności dodaj odrobinę cukru czy miodu (ja nie musiałam).
Lody możesz jeść od razu lub wstawić na 20 minut do zamrażalnika i wtedy podać. W tym momencie dodałam (opcjonalnie) do lodowej masy kilka świeżych malin, aby w lodach pojawiły się kwaskowate fragmenty owoców.
Jeśli chcesz podawać je później, co 20 minut (przez pierwsze 2 godziny w zamrażalniku) mieszaj (np. widelcem) masę, aby nie powstały duże kryształki lodu.