Murzynek z wiśniami
Deser dla fanów ciast czekoladowych z owocami. Tym razem, będzie to ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady i świeżych wiśni. Do ciast czekoladowych, pasują również inne drobne owoce tj. maliny, borówki czy porzeczki. W moim odczuciu, ciasto najbardziej smakuje, w następnym dniu po upieczeniu.
Polecam na niedzielę ?
Składniki na ciasto czekoladowe z wiśniami
– 200 g czekolady deserowej lekko gorzkiej
– 80 g masła
– 150 ml. mleka
– 2 duże jajka
– 250 g mąki
– 150 g cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 220 g wiśni, malin lub innych drobnych owoców
Do małego naczynia, daj połamaną na małe kawałki czekoladę i masło. Rozpuść wszystko na małym ogniu, mieszając rózgą kuchenną.
Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. rozłóż papier do pieczenia, zapnij obręcz. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Do masy czekoladowej, dodaj jajka i mleko. Wszystko wymieszaj rózgą kuchenną, na gładką masę.
Do osobnej miski daj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Składniki pomieszaj.
Składniki suche, dodaj do mokrych, ponownie dokładnie pomieszaj. U mnie masa była bardzo gęsta, dodałam więc dodatkowe 3 łyżki mleka.
Na koniec dodaj owoce, większą część wmieszaj w ciasto, resztę ułóż na wierzchu i delikatnie wciśnij w ciasto.
Ciasto piecz około 45 minut, do suchego patyczka. Smacznego ?
Uwagi – do ciasta można dodać również owoce mrożone. Mrożone owoce, należy wcześniej rozmrozić i osączyć z nadmiaru wody.
Inspiracja –> Kwestia Smaku