Botwinka z pieczonymi burakami
Jestem wielką fanką: pieczonych warzyw (wszelakich) i ułatwiania sobie pracy. Idąc tym tropem przygotowałam botwinkę na bazie pieczonych buraków właśnie.
Zawinięte w folię aluminiową, buraki pieczone w skórkach zachowują całą swoją słodycz i niepowtarzalny smak- zupa stanie się więc wyjątkowo “buraczkowa”. Ale wspominałam też o ułatwieniu sobie życia- takie bowiem upieczone już buraczki bajecznie łatwo się obiera, skórka schodzi z nich w zasadzie sama, często nie trzeba wziąc nawet nożyka do ręki, wystarczy palcami ściągnąć łupinkę i gotowe (w porównaniu z obieraniem świeżej, twardej buraczanej skóry- to naprawdę rewolucja!).
Moją botwinkę z pieczonymi buraczkami podałam tak, jak pamiętam z dzieciństwa i jak smakuje mi najbardziej: z ugotowanymi osobno ziemniakami polanymi usmażoną na złoto cebulką i gotowanym jajkiem. To się nazywa prawdziwy, letni obiad!
Botwinkę przygotować możecie w wersji bezmięsnej lub na klasycznym rosole, do wyboru!
Jeśli szukacie klasycznego przepisu na botwinkę, taki też naturalnie znajdziecie na blogu, pod TYM linkiem. Smacznego!
Składniki:- botwina - 1 duży pęczek ze sporymi buraczkami (ok. 6 szt)
- włoszczyzna - 1 pęczek
- masło - 2 łyżki
- ziele angielskie - 4 ziarna
- liśc laurowy - 3 szt
- cebula - 2 szt
- olej - 3 łyżki
- sól, pieprz, szczypta cukru, odrobina soku z cytryny - do smaku
- ziemniaki - do podania, ok. 8 szt
- jajka - do podania, ugotowane
- koperek - do posypania na wierzchu gotowego dania
Botwinę dokładnie umyj (lubi być zapiaszczona). Odetnij buraki.
Buraki (ze skórką) zawiń w folię aluminiową), rozłóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz, aż będą miękkie (sprawdź w trakcie nakłuwając je nożem lub długą wykałaczką) ok. 1-2 godzin- w zależności do gatunku i wielkości. Ostudź. Obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Liście botwiny drobno posiekaj – postaraj się ułożyć osobno listki i łodyżki botwiny.
Na patelni rozgrzej masło, włóż łodyżki botwiny i smaż, aż staną się miękkie. Dodaj listki botwiny i krotko razem przesmaż.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj obraną włoszczyznę oraz przyprawy, przesmaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Zalej ok. 2 litrami wody, dopraw i gotuj przez ok. 1 godzinę (możesz dodać też ulubione mięso np. udka z kurczaka). Warzywa z wywaru wyjmij i drobno pokrój lub zostaw np. do sałatki. Do wywaru dodaj starte buraki i wcześniej uduszoną botwinę. Gotuj kilka minut, aż będzie zupełnie miękka. Dopraw do smaku solą/pieprzem/szczyptą cukru/odrobiną soku z cytryny.
Młode ziemniaki obierz/wyszoruj szczoteczką i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę smaż na oleju z odrobiną cukru i soli, aż będzie zupełnie miękka i lekko złota.
Ugotuj jajka, posiekaj koper.
Do zupy wlanej na talerz dodaj dodatki: pokrojone ziemniaki z cebulką, połówki jajka, posyp koprem.