Ciasto kruche z owocami
Przepis na tradycyjne, kruche ciasto z pianką i owocami. Jeden z naszych ulubionych wypieków, ze starego zeszytu. Do wykonania ciasta, wystarczy zaledwie kilka składników.
Soczyste owoce, przed pieczeniem warto obtoczyć w mące ziemniaczanej, zamiast owoców można dodać dżem o kwaskowatym smaku lub powidła. Serdecznie polecam ?
Składniki na ciasto kruche z owocami
Składniki na ciasto
– 200 g schłodzonego masła
– 5 żółtek
– 400 g mąki pszennej chlebowej
– 1 pełna łyżka cukru
– 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– dwie płaskie łyżki kakao
– 1 szklanka czerwonej porzeczki, garść borówki amerykańskiej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę
– 5 białek
– 250 g cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub łyżka kisielu w proszku
Owoce umyj i dokładnie osącz z nadmiaru wody.
Masło, śmietanę, żółtka, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, połącz w zwartą masę.
Ciasto podziel na trzy części, jedna część powinna być zdecydowanie większa. Do jednego z mniejszych kawałków, dodaj kakao. Kakao wgniataj w ciasto. Kawałki ciasta owiń folią spożywczą i daj do lodówki na 40 minut.
Dno blaszki o wymiarach 30 x 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Dno foremki wylep największym kawałkiem kruchego ciasta. Ciasto można nakłuć widelcem.
Owoce obtocz w mące ziemniaczanej i przełóż na spód ciasta.
Z białek ubij pianę, stopniowo dodawaj cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Na koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej, delikatnie połącz składniki.
Pianę ułóż na owocach. Na wierzch zetrzyj małe kawałki ciasta z kakao i ciasta jasnego.
Ciasto piekłam około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto, zostaw w uchylonym piekarniku na 15 minut. Odłóż do schłodzenia ?
Smacznego ?
–