Ciasto kruche z owocami

Ciasto kruche z owocami

Przepis na tradycyjne, kruche ciasto z pianką i owocami. Jeden z naszych ulubionych wypieków, ze starego zeszytu. Do wykonania ciasta, wystarczy zaledwie kilka składników.
Soczyste owoce, przed pieczeniem warto obtoczyć w mące ziemniaczanej, zamiast owoców można dodać dżem o kwaskowatym smaku lub powidła. Serdecznie polecam ?

Zdjęcie - Ciasto kruche z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto kruche z owocami

Składniki na ciasto

– 200 g schłodzonego masła
– 5 żółtek
– 400 g mąki pszennej chlebowej
– 1 pełna łyżka cukru
– 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– dwie płaskie łyżki kakao
– 1 szklanka czerwonej porzeczki, garść borówki amerykańskiej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na bezę

– 5 białek
– 250 g cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub łyżka kisielu w proszku

Owoce umyj i dokładnie osącz z nadmiaru wody.

Masło, śmietanę, żółtka, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, połącz w zwartą masę.

Ciasto podziel na trzy części, jedna część powinna być zdecydowanie większa. Do jednego z mniejszych kawałków, dodaj kakao. Kakao wgniataj w ciasto. Kawałki ciasta owiń folią spożywczą i daj do lodówki na 40 minut.

Dno blaszki o wymiarach 30 x 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Dno foremki wylep największym kawałkiem kruchego ciasta. Ciasto można nakłuć widelcem.

Owoce obtocz w mące ziemniaczanej i przełóż na spód ciasta.

Z białek ubij pianę, stopniowo dodawaj cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Na koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej, delikatnie połącz składniki.

Pianę ułóż na owocach. Na wierzch zetrzyj małe kawałki ciasta z kakao i ciasta jasnego.

Ciasto piekłam około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto, zostaw w uchylonym piekarniku na 15 minut. Odłóż do schłodzenia ?

Smacznego ?

Zdjęcie - Ciasto kruche z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto kruche z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów