Marchewkowe pieczywo chrupkie
Czy są tu miłośnicy chrupania marchewek? Jeśli tak to na pewno spodoba Wam się nowy szybki przepis na chrupiące pieczywo marchewkowe. Bez dodatku drożdży, bez zakwasu, tylko mąki, sok marchewkowy, oliwa, sól, woda i sezam.
Czas całkowity: 30 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 200 g
- sól - 1 łyżeczka
- oliwa - 1 łyżka
- soku marchewkowego - 150 ml
- ziarenek (u mnie sezam) - 3 łyżki
- mąki żytniej pełnoziarnistej - 100 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy sól, sezam.
2. Powoli wlewamy sok marchewkowy i oliwę, wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Cienko wałkujemy, wycinamy prostokąty takiej samej wielkości i przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem.
4. Pieczywo pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Upieczone pieczywo podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.