Tarta cytrynowa z bezą

Zdjęcie - Tarta cytrynowa z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kruchutki maślany spód, orzeźwiające wnętrze i przyjemnie chrupiący wierzch.
Przed Państwem tarta cytrynowa z bezą, która nie ma sobie równych! :)
Zdjęcie - Tarta cytrynowa z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tarta cytrynowa z bezą
/ składniki na 1 prostokątną tartę/

ciasto kruche:
- 150 g mąki krupczatki lub mąki pszennej np.tortowej
- 75 g zimnego masła
-2 żółtka
- 35 g cukru pudru
- szczypta soli


nadzienie:
- 2 jajka
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- skórka otarta z połowy cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej)
- 75 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 15 g skrobi ziemniaczanej

bezowy wierzch:
- 2 białka
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny


Na stolnicę lub do dużej miski przekładam składniki na kruche ciasto.
Wrzucam przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, sól, żółtka oraz kawałeczki zimnego masła.
Wszystko zagniatam za pomocą miksera planetarnego z hakiem lub rękoma.
Wyrabiam tylko do momentu, aż składniki się połączą.
Tak przygotowane ciasto na kruchy spód, zawijam w folię spożywczą i przekładam na ok. 1 h do lodówki.
W tym czasie smaruję podłużną blaszkę do tarty odrobiną masła i posypuję kaszką manną.
Następnie wymuję schłodzone ciasto z lodówki, posypuję blat odrobiną mąki i rozwałkowuję je na placek w kształcie prostokąta.
Następnie przekładam go do foremki i dociskam go w boki blaszki.
Nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego do 180 st C. piekarnika (funkcja grzania góra-dół), piekę przez 20 minut, na złoty kolor.
Blaszkę z upieczonym spodem do tarty wyjmuję z piekarnika i odstawiam.
Teraz czas na przygotowanie cytrynowego nadzienia.
Wszystkie składniki na krem przekładam do dużej miski i miksuję.
Tak przygotowane nadzienie wylewam na podpieczony spód tarty i z powrotem wstawiam do nagrzanego piekarnika (funkcja grzania góra-dół), piekę całość kolejne 20 minut.
W tym czasie przygotowuję bezę.
Do dużej miski przekładam białka i ubijam na średnich obrotach miksera, do momentu aż się zaczną pienić. Teraz czas na dosypanie cukru.
Ubijam całość przez ok. 10 minut, do momentu aż masa stanie się lśniąca i sztywna a cukier całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowaną masą napełniam szprycę cukierniczą i dekoruję nią wierzch tarty.
Obniżam temp. piekarnika do 140 st C. , wkładam blachę z ciastem na drugą od dołu półkę i piekę tartę przez 30 minut (w termoobiegu).
Po upieczeniu wyjmuję ciasto z piekarnika i czekam, aż ostygnie.
Tarta najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Smacznego!
Zdjęcie - Tarta cytrynowa z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta cytrynowa z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Przepisy z tych kategorii

Tarta cytrynowa z bezą
2

Tarta cytrynowa z bezą

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Tarta cytrynowa
5

Tarta cytrynowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sernik z musem czekoladowym

Sernik z musem czekoladowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Syrop z sosny na miodzie

Syrop z sosny na miodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Domowe galaretki pomarańczowe bez żelatyny

Domowe galaretki pomarańczowe…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Charlotte brzoskwiniowa - lekkie ciasto bez pieczenia

Charlotte brzoskwiniowa - lekk…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi
2

Sałatka z jajkami, groszkiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Jaja faszerowane łososiem

Jaja faszerowane łososiem

Kasia Kasia
Pełny talerz

Rolada serowa z mięsem mielonym i jajkiem na twardo

Rolada serowa z mięsem mielony…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Puszysty sernik na białkach
2

Puszysty sernik na białkach

food² food²
Food Square

Jajka faszerowane kremem łososiowym

Jajka faszerowane kremem łosos…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu