Tarta cytrynowa z bezą

Zdjęcie - Tarta cytrynowa z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kruchutki maślany spód, orzeźwiające wnętrze i przyjemnie chrupiący wierzch.
Przed Państwem tarta cytrynowa z bezą, która nie ma sobie równych! :)
Zdjęcie - Tarta cytrynowa z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tarta cytrynowa z bezą
/ składniki na 1 prostokątną tartę/

ciasto kruche:
- 150 g mąki krupczatki lub mąki pszennej np.tortowej
- 75 g zimnego masła
-2 żółtka
- 35 g cukru pudru
- szczypta soli


nadzienie:
- 2 jajka
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- skórka otarta z połowy cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej)
- 75 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 15 g skrobi ziemniaczanej

bezowy wierzch:
- 2 białka
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny


Na stolnicę lub do dużej miski przekładam składniki na kruche ciasto.
Wrzucam przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, sól, żółtka oraz kawałeczki zimnego masła.
Wszystko zagniatam za pomocą miksera planetarnego z hakiem lub rękoma.
Wyrabiam tylko do momentu, aż składniki się połączą.
Tak przygotowane ciasto na kruchy spód, zawijam w folię spożywczą i przekładam na ok. 1 h do lodówki.
W tym czasie smaruję podłużną blaszkę do tarty odrobiną masła i posypuję kaszką manną.
Następnie wymuję schłodzone ciasto z lodówki, posypuję blat odrobiną mąki i rozwałkowuję je na placek w kształcie prostokąta.
Następnie przekładam go do foremki i dociskam go w boki blaszki.
Nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego do 180 st C. piekarnika (funkcja grzania góra-dół), piekę przez 20 minut, na złoty kolor.
Blaszkę z upieczonym spodem do tarty wyjmuję z piekarnika i odstawiam.
Teraz czas na przygotowanie cytrynowego nadzienia.
Wszystkie składniki na krem przekładam do dużej miski i miksuję.
Tak przygotowane nadzienie wylewam na podpieczony spód tarty i z powrotem wstawiam do nagrzanego piekarnika (funkcja grzania góra-dół), piekę całość kolejne 20 minut.
W tym czasie przygotowuję bezę.
Do dużej miski przekładam białka i ubijam na średnich obrotach miksera, do momentu aż się zaczną pienić. Teraz czas na dosypanie cukru.
Ubijam całość przez ok. 10 minut, do momentu aż masa stanie się lśniąca i sztywna a cukier całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowaną masą napełniam szprycę cukierniczą i dekoruję nią wierzch tarty.
Obniżam temp. piekarnika do 140 st C. , wkładam blachę z ciastem na drugą od dołu półkę i piekę tartę przez 30 minut (w termoobiegu).
Po upieczeniu wyjmuję ciasto z piekarnika i czekam, aż ostygnie.
Tarta najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Smacznego!
Zdjęcie - Tarta cytrynowa z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta cytrynowa z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Przepisy z tych kategorii

Tarta cytrynowa z bezą
2

Tarta cytrynowa z bezą

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Tarta cytrynowa
5

Tarta cytrynowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z budyniem i truskawkami
1

Tarta z budyniem i truskawkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie
2

Jaglana tarta z truskawkami na…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Tarta bez pieczenia  z żurawinowym nadzieniem
1

Tarta bez pieczenia z żurawin…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Tarta makowa
1

Tarta makowa

food² food²
Food Square

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie
1

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta z kremem z białej czekolady z owocami

Tarta z kremem z białej czekol…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Tarta kokosowa z truskawkami

Tarta kokosowa z truskawkami

Kasia Kasia
Pełny talerz