Kluski ziemniaczane nadziewane
Mięciutkie kluski ziemniaczane nadziewane farszem ruskiem z dodatkiem szałwii okraszone cebulką.
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
skrobia ziemniaczana
sól
(jajko)
Nadzienie:
kostka sera (250 gram tłusty)
cebula
olej rzepakowy
5 ugotowanych średnich ziemniaków
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
Okrasa:
cebula
olej rzepakowy
kminek
zioła np. listki szałwii
Ziemniaki do farszu i na kluski ugotować razem w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, te na farsz do osobnego naczynia. Wystudzić. Ziemniaki przeznaczone na kluski ugnieść w misce, podzielić na czerty równe części. Jeną ćwiartkę odłożyć i w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby uzupełniły miejsce po ziemniakach. Można wbić jajko ( ja po wymierzaniu ziemniaków z mąką odłożyłam trochę ciasta zanim wbiłam jajko. Chciałam zobaczyć jak smakują te z jajkiem i bez. Moim zdaniem te bez jajka były miększe, ale kolor lepszy miały te z jajkiem i lepiej się formowały). Zagnieść ciasto na ą masę.
Nadzienie:
Zeszklić cebulę na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Odstawić do wystygnięcia ( nie musi być zimna). Ser, ziemniaki cebulę i przyprawy wymieszać za pomocą widelca.
PRZYGOTOWANIE:
Z ciasta na kluski odrywać - ja pierwszy raz warzyłam, w wcześniej robiłam "na oko" ale kupiłam sobie wagę, wiec chciałam ją wykorzystać ;)- 60 gram ciasta ciasta, forujemy dłonią kulę i kciukiem robimy wgłębienie na farsz. Wypełniamy wgłębienie farszem i zawijamy.
Gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty po wypłynięciu.
Do klusek nadziewanych można zrobić farsz: pieczarkowy, z mięsa z rosoły czy soczewicy.