Pieczona głowa kalafiora z sosem orzechowym
Główkowałam co dziś zrobić na obiad, padło na pieczoną głowę – kalafiora z sosem orzechowym. Możecie ją upiec w garnku żeliwnym, naczyniu żaroodpornym lub owinąć w folię aluminiową i upiec bezpośrednio na blasze. Od czasów przepisu na steki z kalafiora, najbardziej lubię go serwować z sosem orzechowym. Dodatki możecie dobrać według uznania lub po prostu tego co macie pod ręką. Świetnie tu będzie pasował: marynowany imbir, orzeszki ziemne, płatki kokosa, chilli, limonka, kolendra, melisa, mięta, pestki granatu.
Pieczona głowa kalafiora z sosem orzechowym
- kalafior
- Marynata:
- 2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- szczypta soli
- sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki
- łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
- Sos orzechowy:
- 6 łyżek masła orzechowego
- 250 ml mleka kokosowego
- sok z 1 limonki (można zastąpić octem ryżowym)
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka Srirachy
- łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć)
- 3 cm korzenia imbiru
- Dodatki:
- marynowany imbir, płatki kokosa, orzeszki ziemne
- Kalafiora myjemy, usuwamy liście, wycinamy głąb. Łączymy składniki marynaty, nacieramy kalafiora.
- Wkładamy go do żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego, dodajemy szklankę wody. Kalafiora pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w 180 stopni, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 30 minut.
- W tym czasie w rondlu łączymy masło orzechowe, mleko kokosowe, sok z limonki, sos sojowy, Srirachę, olej sezamowy, starty imbir. Podgrzewamy kilka minut, studzimy. Sos możemy dodatkowo zblendować, aby był gładki. Jeśli będzie za gęsty można dodać więcej mleka kokosowego/soku z limonki.
- Upieczonego kalafiora kroimy jak tort i serwujemy z sosem orzechowym, marynowanym imbirem, płatkami kokosa i orzeszkami.