Pieczona głowa kalafiora z sosem orzechowym

Główkowałam co dziś zrobić na obiad, padło na pieczoną głowę – kalafiora z sosem orzechowym. Możecie ją upiec w garnku żeliwnym, naczyniu żaroodpornym lub owinąć w folię aluminiową i upiec bezpośrednio na blasze. Od czasów przepisu na steki z kalafiora, najbardziej lubię go serwować z sosem orzechowym. Dodatki możecie dobrać według uznania lub po prostu tego co macie pod ręką. Świetnie tu będzie pasował: marynowany imbir, orzeszki ziemne, płatki kokosa, chilli, limonka, kolendra, melisa, mięta, pestki granatu.

Pieczona głowa kalafiora z sosem orzechowym

  • kalafior
  • Marynata:
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • Sos orzechowy:
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sok z 1 limonki (można zastąpić octem ryżowym)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka Srirachy
  • łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć)
  • 3 cm korzenia imbiru
  • Dodatki:
  • marynowany imbir, płatki kokosa, orzeszki ziemne
  1. Kalafiora myjemy, usuwamy liście, wycinamy głąb. Łączymy składniki marynaty, nacieramy kalafiora.
  2. Wkładamy go do żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego, dodajemy szklankę wody. Kalafiora pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w 180 stopni, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 30 minut.
  3. W tym czasie w rondlu łączymy masło orzechowe, mleko kokosowe, sok z limonki, sos sojowy, Srirachę, olej sezamowy, starty imbir. Podgrzewamy kilka minut, studzimy. Sos możemy dodatkowo zblendować, aby był gładki. Jeśli będzie za gęsty można dodać więcej mleka kokosowego/soku z limonki.
  4. Upieczonego kalafiora kroimy jak tort i serwujemy z sosem orzechowym, marynowanym imbirem, płatkami kokosa i orzeszkami.
Zdjęcie - Pieczona głowa kalafiora z sosem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cytrynowe rafaello na herbatnikach
1

Cytrynowe rafaello na herbatni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ślimaczki z nadzieniem migdałowym
1

Ślimaczki z nadzieniem migdało…

figmara figmara
figowe smaki

Trufle kokosowo-daktylowe z tofu
1

Trufle kokosowo-daktylowe z to…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Hummus z masłem orzechowym
2

Hummus z masłem orzechowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Babeczki truskawkowe z galaretką (bez glutenu)

Babeczki truskawkowe z galaret…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z kurczakiem a’la chaczapuri
6

Placki z kurczakiem a’la chacz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczeń drobiowa z marchewką i mozzarellą
2

Pieczeń drobiowa z marchewką i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno z mandarynkami + film
1

Sernik na zimno z mandarynkami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania