Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą
Przepis zero waste, czyli łazanki z pozostałych naleśników oraz z czerwonej kapusty... a do nich do popicia zakwas z buraków
Ciasto gryczane:
200 gram mąki gryczanej
2 szklanki wody
jajko ( u mnie bez niego)
sól do smaku
olej do smażenia
1/2 główki czerwonej kapusty pokrojonej w kostkę
cebula czerwona pokrojona w kostkę
3 liście laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
olej do przesmażenia
Z mąki, wody i szczypty soli zrobić ciasto. Smażyć cienkie naleśniki. Wystudzić. Powinny być zimne, wtedy lepiej się kroją.
Kapustę zalać wrzątkiem i pogotować kilka minut w niewielkiej ilości wody z liściem i zielem angielskim. Dosolić do smaku. ( Można wsypać trochę bulionu w proszku lub zagotować w bulionie warzywnym). Przecedzić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę. Dodać kapustę doprawić pieprzem i razem dusić kilka minut.
Naleśniki położyć jeden na drugim ( ok 3-4 - więcej trudniej się kroi) pokroić w paski, a paski w łazanki. Dodać do kapusty wymieszać i jeść od razu.